НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Зеленський підписав закон про ратифікацію Римського статуту

Зеленський підписав закон про ратифікацію Римського статуту
Президент Володимир Зеленський. Фото: пресслужба ОП

У суботу, 24 серпня, президент Володимир Зеленський підписав закон про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Нагадаємо, у середу, 21 серпня, Верховна Рада України на пленарному засіданні підтримала ратифікацію Римського статуту.

Що таке Римський статут?

17 липня 1998 року на дипломатичній конференції ООН у Римі 120 держав погодилися створити Міжнародний кримінальний суд (МКС) і підписали Римський статут, який регулює його роботу, зокрема, встановлює коло діяльності, юрисдикцію і структуру суду.

Римський статут набув чинності, а відповідно, суд у Гаазі (Нідерланди) почав роботу через 4 роки, коли документ ратифікували перші 60 країн.  

Статут визначає чотири основні міжнародні злочини: геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочин агресії. А МКС може переслідувати людей за такими обвинуваченнями. Після ратифікації Римського статуту МКС отримує можливість розслідувати злочини, скоєні на території держав-членів або їхніми громадянами.

Станом на листопад 2023 року Римський статут підписали 137 держав (Україна – 20 січня 2000 року), але ратифікували лише 124 держави. Україна стала 125-ю. Є держави, які не тільки не ратифікували статут, а й відкликали свій підпис під ним. Зокрема, це зробили США у 2002 році. Президент Джордж Буш-молодший заявив, що МКС суд загрожує американським військовим і порушує національний суверенітет.

У 2016 році Володимир Путін своїм указом заборонив ратифікацію Римського статуту в Росії – після того, як офіс прокурора МКС почав попереднє розслідування ситуації в Україні після 2014 року.

Ратифікація цього документу є однією з вимог вступу України до ЄС.

Що на практиці означає ця ратифікація для України

Ратифікація Римського статуту дасть  змогу Україні ще ефективніше карати росіян за їхні злочини.

Також постраждалим від російських злочинів українцям суттєво спростить процес отримання доступу до Цільового фонду МКС, відповідно і підвищить шанс отримання компенсації.

Крім того, Україна отримає вплив та права в МКС.

"Тож ми матимемо змогу брати участь у виборах суддів МКС та висувати свого кандидата", - уточнив Гончаренко.

Ратифікація Римського статуту зобов'язує країну заарештовувати осіб, ордер щодо яких видав МКС. Серед таких, нагадаємо, і лідер країни-агресора РФ Володимир Путін та російська уповноважена з прав дітей Марія Львова-Бєлова.

17 березня 2023 року МКС видав ордер на їхній арешт за підозрою в організації незаконної депортації українців, зокрема дітей. Львова-Бєлова при цьому, як відомо, особисто "всиновила" викраденого з Маріуполя хлопчика.

У вересні Європейський парламент закликав МКС видати і ордер на арешт фактичного лідера Білорусі Олександра Лукашенка - також через депортацію українських дітей з окупованих РФ територій, яких доставляють до білоруських таборів, де вони зазнають русифікації та ідеологічної обробки. Сам Лукашенко заявляв, що від такої практики РФ і Білорусь не відмовляться.