НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Зеленський відповів, що думає про регулювання Telegram в Україні

володимир зеленський
Володимир Зеленський на форумі "Україна 2024. Незалежність". Фото: пресслужба президента

Президент Володимир Зеленський не знайомий зі змістом депутатського законопроєкту №11115 щодо регулювання діяльності платформ спільного доступу до інформації, через які поширюється масова інформація, але вважає, що рішення щодо цієї теми потрібно ухвалювати дуже обережно. Про це він заявив на пресконференції під час форуму "Україна 2024. Незалежність" у Києві.

"Я не можу коментувати цей законопроєкт, тому що я не знаю деталей цього. Давайте почитаємо і зрозуміємо. Я в цілому дуже обережно ставлюся до регулювання таких процесів, скажу вам відверто. Бо ГУР попросив це, потім інша розвідка - щось іще, а Служба безпеки - третє. І так, я думаю, правоохоронні органі підтягнуться - і можна все зарегуювати. Я б дуже обережно ставився до таких кроків, хоча не можу критикувати законопроєкт, бо не читав", - сказав він.

Нагадаємо, що згадана ініціатива, як свідчить пояснювальна записка до законопроєкту, і публічна позиція його авторів, була направлена перш за все на регулювання в Україні популярного месенджера та соцмережі Telegram.

Відповідний проєкт закону №11115 було внесено ще наприкінці березня цього року. Його авторами є 12 депутатів Верховної Ради, більшість з яких - з фракції "Європейська солідарність", до яких, однак, долучилися голова профільного комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв та голова комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

Зокрема, вони вказували, що платформа Telegram може бути пов’язана з державою-агресором Росією, "про що відкрито заявлялось і президентом РФ, російським регулятором Інтернету "Роскомнадзором" та іншими офіційними особами".

Крім того, в спільній заяві щодо захисту інформаційного простору України від російських ворожих Telegram-каналів, зробленій Центром протидії дезінформації при РНБО, Міністерством внутрішніх справ, Міноборони, СБУ та іншими державними органами, прямо зазначалось про причетність цілого ряду каналів на платформі Telegram до російських спецслужб.

Розмови про необхідність жорсткого регулювання чи блокування цього сервісу в Україні активізувалися після затримання 24 серпня у Франції засновника і гендиректора Telegram (компанія базується в ОАЕ), уродженця Росії Павла Дурова, якого звинуватили у нібито співучасті в різноманітній діяльності, яка здійснюється злочинними колами за допомогою Telegram.

Зокрема, про це знову заявив Юрчишин. Раніше у серпні Потураєв взагалі заявляв, що ресурсів і можливості для регуляції роботи Telegram, як і інших соцмереж, в України насправді немає і не буде, тому єдиною реакцією має відключення доступу до цього сервісу.

В свою чергу, Головне управління розвідки Міноборони заявляло, що Telegram містить в собі цілу низку загроз для інформаційної, і не тільки інформаційної, безпеки України, причому мова йде не про окремих користувачів чи окремі медіа, представлені на цій платформі, а "питання" є до самої платформи як такої, і на нього "треба давати відповідь".