НБУ курс:

USD

41,20

+0,01

EUR

45,22

--0,21

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,80

45,65

"єВідновлення": заяву про компенсацію за знищене майно тепер можна подати на порталі "Дія"

"єВідновлення": заяву про компенсацію за знищене майно тепер можна подати на порталі "Дія"
Зображення: "Дія"

Відтепер "єВідновлення" стало ще зручнішим — власники зруйнованого майна можуть податися на програму на порталі "Дія". Раніше подання заявок було доступне лише в застосунку "Дія".

Про це повідомляє "Дія".

Там нагадали, що заяву про "єВідновлення" необхідно подати, щоб отримати житловий сертифікат на купівлю нової домівки або ж кошти на відбудову на власній земельній ділянці, якщо було знищено приватний будинок.

Як подати заяву через портал

Для того, щоб подати заяву на компенсацію, необхідно:

1️. Зайти на портал "Дія" та авторизуватися;

2️. Клікнути на Каталог послуг - Громадянам - Земля, будівництво, нерухомість;

3️. Вибрати послугу "Компенсація за пошкоджене або знищене майно";

4️. Вибрати обʼєкт, обрати тип компенсації "Житловий сертифікат" чи "Грошова виплата" та дативідповіді на анкетні запитання;

5️. Перевірити заяву та підписати електронним підписом.

Зазначається, що заяву про "єВідновлення" можна подати в будь-якому ЦНАПі. Тобто не лише в громаді, де розміщене знищене майно, а по всій Україні.

"Працюємо, щоб у кожного українця, який втратив домівку, була можливість отримати нову", - заявили у "Дії".

Більше деталей про "єВідновлення" на сайті.

Нагадаємо, українці, які через війну втратили житло, зможуть використати житловий сертифікат "єВідновлення", щоб сплатити перший внесок за іпотеку за програмою "єОселя". Ця послуга доступна через застосунок "Дія".

Також повідомлялося, що уряд ухвалив рішення про виділення додаткових 6,8 млрд грн на реалізацію програми "єВідновлення". Це рішення стало можливим завдяки фінансовій підтримці міжнародних партнерів.

Компенсація "єВідновлення" за знищене житло: як працює

Компенсацію від держави за повністю зруйноване житло за програмою "єВідновлення" запустили 1 серпня 2023 року. Вона передбачає для громадян, чиє житло було знищено внаслідок російської збройної агресії, надання коштів від держави на придбання нової домівки. Фінансування відбувається у вигляді житлового сертифікату, який власник знищеного житла може обміняти на нове.

У лютому Верховна Рада схвалила закон, що відкриває нові можливості для громадян придбати власне житло у кредит через програму "єОселя", дозволяючи використовувати сертифікати державної програми "єВідновлення" як перший внесок.

Додамо, що 4 червня Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт №11161, який спрощує порядок отримання компенсації за знищене на тимчасово окупованих територіях майно.