НБУ курс:

USD

41,19

--0,03

EUR

45,43

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,80

45,65

За тиждень українці отримали 177 кредитів на купівлю житла за програмою "єОселя"

За тиждень українці отримали 177 кредитів на купівлю житла за програмою "єОселя"
Зображення: freepik

За минулий тиждень українці отримали 177 кредитів за програмою доступних кредитів "єОселя" на 303 млн грн. Всього ж з початку 2024 року українці отримали 6 973 кредити на придбання житла на 11,9 млрд грн.

Про це повідомляє Міністерство економіки.

За минулий тиждень кредити під 3% отримали:

  • 81 військовослужбовець та правоохоронець; 
  • 12 педагогів; 
  • 18 медиків; 
  • 4 науковці;

Кредити під 7% отримали:

  • 50 українців без власного житла; 
  • 4 ВПО; 
  • 8 ветеранів.

Найбільше кредитів видано у Київській області — 55, у місті Києві — 42, Львівській області — 10, Івано-Франківській та Одеській областях — по 8.

Як розповів заступник міністра економіки України Андрій Телюпа, за весь час дії програми "єОселя" 13 298 родин отримали кредити на суму понад 21,3 млрд грн. При цьому з початку року третину кредитів видано на придбання житла на вторинному ринку — 4 924, у забудовника придбано 1 564 об’єктів нерухомості, з них 485 — на етапі будівництва.

Також Телюпа зауважив, що програма "єОселя" постійно розвивається — нещодавно уряд вніс зміни до вимог щодо житла, яке можна придбати за програмою доступної іпотеки. Тепер програма орієнтована на первинний ринок для стимулювання розвитку будівельної галузі.

"Уряд оновлює умови програми для того, щоб усі українці, які не мають власного житла або хочуть покращити умови проживання, могли отримати доступний кредит на вигідних умовах. А активний розвиток будівельної галузі сприятиме зміцненню нашої економіки", - йдеться в його повідомленні.

Детальніше про оновлені умови програми "єОселя" — у матеріалі Delo.ua.

Нагадаємо, військовослужбовці та правоохоронці, медики, педагоги, науковці та члени їхніх сімей можуть взяти кредити за пільговою ставкою у 3%, для учасників бойових дій, ветеранів, ВПО та інших громадян без житла ставка іпотеки становить 7%.

Полегшені умови для молоді та ВПО

Додамо, що в серпні уряд вніс низку змін до умов надання пільгових кредитів за державною програмою іпотечного кредитування "єОселя", щоб спростити доступ до неї для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та молоді. Також ставка за іпотекою "єОселя" зміниться з 11-го року погашення кредиту.

Зазначається, що молоді позичальники віком до 25 років включно зможуть отримати іпотеку з першим внеском від 10% (замість 20%).

Нагадаємо, голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк раніше заявляла, що умови участі українців у державній іпотечній програмі "єОселя" мають переглянути з огляду на те, що чинні правила не допомагають розв'язанню житлового питання мільйонів громадян, зокрема вимушених переселенців. 

Вона наголошувала, що важливо вдвічі зменшити кредитну ставку по програмі та розмір першого внеску, а також дозволити кредитувати житло, якому понад 3 роки, і сільські будинки.