НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Махінації на ОПЗ: суд дозволив спецрозслідування щодо екснардепа Грановського

Махінації на ОПЗ: суд дозволив спецрозслідування щодо екснардепа Грановського
Фото: АТ "Одеський припортовий завод" / facebook

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (АП ВАКС) надала дозвіл на здійснення спецрозслідування стосовно екснардепа – організатора злочинної схеми зловживань на АТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) Олександра Грановського.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП).

Зазначається, що 18 вересня 2024 року АП ВАКС підтримала позицію прокурора САП та надала дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно народного депутата України VIII скликання Грановського. Слідство вважає його організатором злочинної схеми, реалізація якої під час продажу мінеральних добрив завдала збитків ОПЗ (99,57 % належать державі) у сумі 93,3 млн грн.

Заслухавши доводи сторін, суд апеляційної інстанції задовольнив апеляційну скаргу прокурора САП та скасував ухвалу слідчого судді ВАКС від 23 лютого 2024 року, якою відмовлено у задоволенні клопотання щодо здійснення спеціального досудового розслідування.

У САП пояснюють, що це рішення дасть можливість завершити досудове розслідування щодо підозрюваного та скерувати справу до ВАКС для розгляду по суті.

Справа Грановського

Нагадаємо, НАБУ 21 жовтня 2022 року повідомило Грановському про підозру в організації злочинної схеми, реалізація якої під час продажу мінеральних добрив завдала "Одеському припортовому заводу" збитків у сумі 93,3 мільйона гривень.

Слідство встановило, що колишній народний депутат організував схему, за якою "Одеський припортовий завод" продавав мінеральні добрива наперед визначеній компанії за цінами, нижчими від ринкових. Надалі ця компанія перепродавала товар іноземним компаніям реального сектору економіки за конкурентними цінами. Однак фізично постачання забезпечував цим компаніям ОПЗ.

За даними українських ЗМІ, Грановський поїхав з України в Ізраїль ще в серпні 2019 року, отримавши візу для репатріації. Порошенко, який програв президентські виборі 2019 року, прогнозував, що Грановський, який тоді вийшов з БПП, більше не буде займатися політикою, і той дійсно з тих пір публічної діяльності не вів, натомість претензії до екснардепа з'явилися у Держбюро розслідувань та НАБУ.

У листопаді 2022 року НАБУ оголосило Грановського в розшук, а у грудні ВАКС заочно арештував екснардепа.