НБУ курс:

USD

41,22

--0,06

EUR

45,52

--0,19

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

НАБУ завершило розслідування схеми Грановського на ОПЗ

опз
ОПЗ. Фото: скріншот відео YouTube/Bird Eye

Національне антикорупційне бюро завершило розслідування щодо масштабної оборудки на Одеському припортовому заводі, яка заподіяла державі понад 94 мільйона гривень збитків, йдеться у повідомленні відомства.

За даними слідства, депутат Верховної Ради VIII скликання, під яким мається на увазі заступник голови тодішньої фракції "Блок Петра Порошенка" Олександр Грановський, організував схему, за якою ОПЗ продавав мінеральні добрива наперед визначеній компанії за цінами, нижчими від ринкових.

Надалі ця компанія перепродавала товар іноземним компаніям реального сектору економіки вже за конкурентними цінами, однак фізично постачання забезпечував цим компаніям саме ОПЗ.

Схема діяла впродовж березня-грудня 2015 року. Через неї ОПЗ недоотримав дохід у зазначеній вище сумі. У березні 2020 року слідство повідомило про підозру чотирьом учасникам схеми.

Зокрема, це були довірена особа екснардепа (його пособник), заступник директора ОПЗ, начальник відділу ОПЗ та власник іноземної компанії, яка була учасницею корупційної схеми. Довірену особу колишнього депутата та власника компанії-учасниці схеми було оголошено в розшук.

Всім їм інкримінували частину 2 статті 28 та частину 2 статті 364 (організація зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, вчиненого за попередньою змовою групою осіб), а до кваліфікацій дій пособника, відповідно, додали частину 5 статті 27 Кримінального кодексу.

21 жовтня 2022 року про підозру заочно повідомили і самому розшукуваному організатору схеми. В грудні Грановського було заочно заарештовано. Дозвіл на заочне розслідування проти експолітика, за яким звернулася Спеціалізована антикорупційна прокуратура, Вищий антикорупційний суд в лютому 2024 року надавати відмовився, однак його Апеляційна палата у вересні 2024 року все ж скасувала це рішення. Це й дозволило нині офіційно завершити розслідування, а надалі - передати справу до ВАКС для розгляду по суті.

Нагадаємо, що Грановський, за повідомленнями ЗМІ, ще в серпні 2019 року поїхав до Ізраїлю, отримавши візу для репатріації. Порошенко, який програв президентські виборі 2019 року, прогнозував, що Грановський, який тоді вийшов з БПП, більше не буде займатися політикою, і той дійсно з тих пір публічної діяльності не вів, натомість претензії до екснардепа згодом з'явилися не тільки, як вище описано, в НАБУ, але й у Державного бюро розслідувань.