НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

148 картин Медведчука передадуть Національному музею

148 картин Медведчука передадуть Національному музею
Фото: АРМА

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) передасть 148 картин ексдепутата Віктора Медведчука Національному музею для збереження культурної спадщини. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила очільниця АРМА Олена Дума. 

За її словами, АРМА отримало висновки експертів щодо арештованих картин (в рамках однієї ухвали суду), що належали державному зраднику Віктору Медведчуку.

Як зауважила Дума, з 284 арештованих картин:

  • 148 картин будуть передані до Національного художнього музею України, щоб стати надбанням майбутніх поколінь  українців. 
  • 136 картин, які не мають значної культурної цінності, будуть реалізовані через Прозорро.Продажі. Отримані кошти будуть спрямовані на потреби Збройних Сил України.

"Раніше Нацагентство не мало законодавчого механізму, який би дозволяв передавати арештовані активи та культурні цінності до національних музеїв. Завдяки ініціативі голови Комітету з питань антикорупційної політики ВРУ Анастасії Радіної, цей законодавчий механізм може бути створено вже цього тижня. Йдеться про законопроєкт №11280-1 щодо особливостей управління культурними цінностями та іншими активами", - наголосила Дума.

Вона додала, що таким чином, арештовані твори мистецтва будуть максимально ефективно використані в інтересах держави: цінні експонати буде збережено для майбутніх поколінь, а кошти від продажу картин, які не мають ознак культурної спадщини спрямують на потреби Сил Оборони України.

Активи Медведчука підуть з молотка

19 квітня АРМА оголосила про початок реалізації картин Медведчука. Тоді ж, за ініціативи Нацагентства, для збереження культурної спадщини України, до огляду картин було ініційовано залучення експертів для проведення мистецтвознавчої експертизи.

Майже половина полотен, які належали Віктору Медведчуку, мають історичну і культурну цінність. Решта картин не мають такої цінності і буде продана.

Також колекція наручних годинників Віктора Медведчука вже доступна на платформі Prozorro.Продажі. Агентство з розшуку та управління активами реалізує 20 лотів годинників, загальна вартість яких оцінюється в 10,6 мільйона гривень

У березні агентство розпочало процес продажу арештованої 92-метрово яхти Медведчука Royal Romance. Це перший у практиці АРМА та загалом в історії України випадок реалізації заарештованого активу за кордоном. Арешт відбувся у Хорватії: окружний суд міста Спліт на підставі запиту про міжнародно-правову допомогу ухвалив рішення передати Україні яхту Royal Romance.

В середині травня яхта Royal Romance перейшла під прапор України та набула статус українського судна, однак у липніокружний суд Спліта скасував арешт яхти Royal Romance, що ставить під загрозу можливість її реалізації і призводить до ризику втрати активу.