Декомунізація "Батьківщини-мати": регулятор видав дозвіл на заміну радянського герба на тризуб

Фото: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.
Фото: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Державна інспекція архітектури та містобудування України 13 липня видала дозвіл на ремонт щиту монумента "Батьківщина-мати" у Києві. Роботи мають розпочатися вже цього місяця.

Про це повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

"Проєктними рішеннями передбачається влаштування Тризуба на щиті монумента, який відповідає зображенню на малому Державному Гербі України. Тризуб замінить старий радянський герб", - йдеться у повідомленні.

Замовник будівництва - Національний музей історії України у Другій світовій війні.

Що відомо про проєкт

У Міністерстві культури та інформаційної політики повідомили, що заміна герба СРСР на щиті монументу "Батьківщина-мати" розпочнеться у липні.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко наголосив, що на реалізацію цього проєкту не залучають кошти з державного бюджету, необхідну суму зібрали виключно від великого бізнесу.

"Вартість проєкту - 28 млн. грн. Це значно менше, ніж прораховували раніше", - зазначив він.

У гірничо-металургійній групі "Метінвест" повідомили, що безкоштовно виготовлять сталь для тризуба, що замінить радянський герб на монументі "Батьківщина-мати", та стануть фінансовим партнером проєкту з реконструкції пам’ятки.

Проєкт розробив Український інститут сталевих конструкцій імені В. М. Шимановського.

Тризуб виготовлять із двох типів металу: нержавіючої сталі "Метінвесту" завтовшки 1,7 мм та сталі закордонного виробництва завтовшки 1,5 мм.

Сам монумент "Батьківщина-мати" зроблено зі сталі "Запоріжсталі", "Азовсталі" та ММК імені Ілліча. Тому прокат для оновленого символу виконали працівники комбінату "Запоріжсталь" і відновили марку сталі, з якої було виготовлено монумент.

Скульптором проєкту став український митець Олексій Пергаменщик.

Монтаж композиції триватиме до 24 серпня 2023 року.

Монумент "Батьківщини-мати", який було споруджено в 1981 році, є пам’яткою науки і техніки місцевого значення. Монумент вважається найвищою монументальною скульптурою в Європі.

Ще у 2022 році у "Дії" провели опитування щодо подальшої долі щита з радянським символом на монументі "Батьківщина-мати". Так, 85% відсотків українців проголосували за заміну гербу СРСР на тризуб.

Зазначимо, коли вирішувалося питання залишити монумент чи знести його, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко виступив категорично проти зносу і назвав абсурдною цю ідею.