В онлайн-голосуванні щодо долі пам'ятника Катерині II в Одесі переміг варіант демонтажу

В онлайн-голосуванні щодо долі пам'ятника Катерині II в Одесі переміг варіант демонтажу
Фото: Одеська міськрада

Ввечері 20 жовтня було завершено електронне опитування з питання вирішення долі пам’ятника "Засновникам Одеси" на вебпорталі "Соціально активний громадянин", яке відбувалося впродовж місяця. Про це повідомляє Одеська міська рада.

Всього було запропоновано сім варіантів вирішення подальшої долі монументу. Станом на 20:00 20 жовтня участь в онлайн-голосуванні взяли 7796 осіб.

3914 голосів, або 50,2%, тобто більше, ніж усі інші варианти разом узяті, отримав варіант повного демонтажу пам’ятника. В свою чергу 2816 одеситів висловилися за збереження його на своєму місці з доповненням історичною інформацією щодо діяльності імператриці Катерини II.

Ще 650 громадян обрали варіант залишення пам’ятника на своєму місці без змін, а 329 - його перенесення до спеціального меморіального парку чи музею.

Інші запропоновані варіанти не знайшли значної підтримки. Зокрема, за демонтаж лише імперських символів з пам’ятнику виступили 30 людей, за демонтаж лише фігури Катерини II - 18, а за відкладення вирішення долі пам’ятника до кінця війни - 39.

Після завершення онлайн-голосування деякий час триватиме перевірка профілів користувачів, які ще не пройшли верифікацію на вебпорталі. Однак в будь-якому разі остаточне рішення щодо долі зазначеної скульптурної групи прийматиме міськрада.

Нагадаємо, що 28 вересня Одеська міськрада не підтримала пропозицію про демонтаж "Засновників Одеси" та їх перенесення до Одеського історико-краєзнавчого музею. Жоден депутат не голосував проти, але значна кількість їх утрималася, зокрема й мер Геннадій Труханов та виконуючий обов'язки його заступника - керуючий справами мерії Олег Бриндак.

Центральною фігурою пам'ятника є скульптура російської імператриці Катерини II, а в основі монументу розташовані скульптури її сподвижників Хосе де Рібаса, Франца де Воллана, Григорія Потьомкіна та Платона Зубова.

Пам'ятник стояв на цьому ж місці - Катеринінській плоші - у 1900-1920 роках і був відновлений у 2007 році з тими ж фігурами засновників міста, окрім самої Катерини, пам'ятник якій є новоділом. Зберегти оригінальні скульптури вдалося завдяки їхньому зберіганні саме на території Одеського історико-краєзнавчого музею.

В липні 2022 року електронна петиція на сайті президента щодо знесення пам'ятника набрала необхідні 25 тисяч голосів, і її розглянув Володимир Зеленський, який, однак, не висловив свою позицію, а лише звернувся до Одеської міськради з проханням розглянути це питання.

Починаючи з 10 вересня прихильники знесення пам'ятнику вже декілька разів обливали його фарбою та обписували написами з негативними характеристиками Катерини II.

Труханов у цьому контексті заявив, що виступає за створення в Одесі паркового комплексу радянського та імперського минулого і проти "виморювання та забуття" історії минулого. Подібну позицію про перенесення пам'ятника "у якийсь простір" ще в травні висловлював голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.