Як айті-компанії використовують бенч під час війни - оцінки учасників IT-ринку

В Україні айті-компанії активно використовують бенч під час війни. Джерело: Depositphotos
В Україні айті-компанії активно використовують бенч під час війни. Джерело: Depositphotos

В умовах рецесії економіки IT-роботодавці за необхідності відправляють айтівців на бенч. Мова йде про період, коли співробітник не працює, але може отримувати зарплату. В цей час айті-компанія шукає для фахівця новий проєкт. В айтішці зізнаються, що бенч залишається доволі популярною практикою не тільки в період зростання галузі, але й в кризу. Більше про те, які соціальні пакети можуть отримати айті-фахівці під час війни, Delo.ua розповідає у статті "Чи є "плюшки" у IT. Які бонуси чекають на фахівців в айті-компаніях під час війни та кризи".

Так, в P2H бенч вважають корисним інструментом, оскільки нові запити від клієнтів можуть з’являтись в будь-який момент, тож потрібно бути готовими до таких "поворотів".

"Ринок IT дуже мінливий, тільки за останні пару-трійку років він кілька разів дуже різко змінювався. Тому краще завжди мати "гравців" для нових проєктних команд", - розповідає Head of Employer Brand and Communications у P2H Kсенія Романюта.

Частина фахівців, якщо немає актуальних проєктів, може знаходитися на бенчі й в Sigma Software. Це не дивно під час глобальної рецесії, оскільки клієнти обережно можуть запускати нові проєкти, говорить HR директорка компанії Юлія Остроух. Але команда менеджерів з продажів активно працює, щоб отримувати нові замовлення, тому фахівці можуть вийти з бенчу в будь-який час.

"Проте люди, що тимчасово опиняються на бенчі, мають можливість присвятити час власній професійній освіті та зростанню. Також вони долучаються до ініціатив освітньої платформи Sigma Software University та стають тренерами, спікерами, менторами. Крім того, фахівці беруть участь в про-боно та соціально значущих проєктах, в тому числі, в співпраці з державою та провідними професійними спільнотами", - пояснює Юлія Остроух.

А в N-iX кажуть, що раніше активно набирали спеціалістів на бенч з метою швидкого запуску проєктів. Тепер, в умовах оптимізації затрат для деяких клієнтів, компанія залучає співробітників на резерв для пошуку їм нового проєкту.

"Протягом січня та лютого 2023 року, під час піку глобальної хвилі скорочень, близько 3% наших спеціалістів перевели на бенч. Зараз ми спостерігаємо певне покращення на ринку та навіть бачимо деяке зростання", - говорить VP People Operations в N-iX Олександр Шатний.

За його словами, зараз на повністю оплачуваний бенч в N-iX залучають контракторів для вже відкритих або потенційних вакансій на проєктах: "А решти співробітників пропонуємо залишатись у компанії на неоплачуваному бенчі та активно шукаємо для них нові можливості", - пояснює Шатний. 

Раніше повідомлялося, що в геймдев чоловіки заробляють в середньому 2315 євро, а жінки – 1544 євро.

Більше про те, на який соціальний пакет можна розраховувати зараз в айтішці, читайте в матеріалі Delo.ua "Чи є "плюшки" у IT. Які бонуси чекають на фахівців в айті-компаніях під час війни та кризи".