Внаслідок атаки на порт "Південний" зруйновано термінал олійної компанії "Дельта Вілмар", на місці пожежа

дельта вілмар, опз, порт південний
Комплекс з переробки олій "доньки" сінгапурської Wilmar, Одеський припортовий завод та порт "Південний". Фото: Дельта Вілмар Україна

Внаслідок російського ракетного обстрілу 19 квітня морського порту "Південний" (Одеська область) є влучання в об'єкти інфраструктури. Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час позачергового засідання ради Україна – НАТО.

"Поки я готувався до цієї розмови, вони [російські терористи] завдали удару по морському порту "Південний". Кілька ракет влучили в портові споруди, не лише українські, а й сінгапурські", - сказав він.

Зазначимо, що атака сталася в п'ятницю близько 14 години. Детальної інформації про наслідки наразі немає, втім в одеських Telegram-каналах розповсюдилися фото та відео серйозної пожежі з густим чорним димом в районі порту.

"Є пошкодження припортової інфраструктури. Наразі відомо про одного постраждалого. Чоловіка з осколковим пораненням госпіталізовано", - прокоментував подію начальник обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

Зазначимо при цьому, що саме в промисловій зоні навколо Малого Аджалицького лиману, де розташовано порт "Південний", розташовано й заводи з переробки рослинних олій та комплекс з перевалки компанії "Дельта Вілмар", що є "донькою" сінгапурської Wilmar.

Саме вона, нагадаємо, в 2019 році купила у Dragon Capital Томаша Фіали відомого українського виробника продуктів харчування "Чумак", завдяки чому в 2020 році стала найбільшим виробником та одним з найбільших експортерів рафінованої соняшникової олії, а також лідером з експорту ріпакової олії.

Щодо нинішньої події компанія жодних коментарів наразі не давала. Втім, у Міністерстві з розвитку громад, територій та інфраструктури підтвердили, що йдеться саме про неї. Зазначено, що ракетний удар зруйнував ємності з агропродукцією, яка "мала йти на експорт до краін Азії та Африки".

"Атаковані два термінали в порту "Південний", які спеціалізуються на перевалці агропродукціі. Один з терміналів належить всесвітньо відомій сінгапурській компанії "Дельта Вілмар", яка працює в Україні з 2004 року та володіє також кількома заводами з переробки агропродукції. Це понад 300 мільйонів доларів інвестицій та майже 1000 робочих місць", - йдеться в повідомленні.

За підрахунками відомства, це вже 39-а атака Росіі по об‘єктах портової інфраструктури Одеській області. Внаслідок них пошкоджено та частково знищено 215 об’єктів, 153 транспортних засоби, 8 цивільних суден, постраждало 26 цивільних осіб.

В свою чергу, Головне управління Держслужби з надзвичайних ситуації в Одеській області опублікувало фото, як "рятувальники працюють на місцях ворожих ударів", втім з них масштаб пошкоджень визначити важко.

Нагадаємо також, що 8 листопада минулого року Росія вдарила протирадіолокаційною ракетою Х-31П в напрямку порту "Південний", внаслідок чого було пошкоджено судно під прапором Ліберії. При цьому загинув 43-річний лоцман порту. Також було поранено щонайменше трьох громадян Філіппін-членів екіпажу, одного з яких госпіталізували.

Судно повинно було доставити залізну руду для стратегічного партнера Росії - Китаю. У розвідці Великої Британії при цьому припустили, що росіяни цілилися у військовий радар, але, ймовірно, допустили помилку, спутавши його з радаром на цивільному судні.