НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

Польські фермери знову планують заблокувати один з пунктів пропуску

Польські фермери знову планують заблокувати один з пунктів пропуску
Поляки заблокують рух на КПП "Рава-Руська - Хребенне". Фото: gov.pl

4 червня з 10:00 години за київським часом польські фермери планують повністю заблокувати рух вантажного транспорту в пункті пропуску "Рава-Руська - Хребенне" на українсько-польському кордоні.

Про це повідомляє Державна митна служба України.

Внаслідок протестних дій передбачається повна зупинка руху вантажних автомобілів на виїзд з території України.

У напрямку в'їзду до України польська сторона пропускатиме обмежену кількість транспортних засобів - не більше 24 вантажівок на добу (два запуски по 12 авто) і до 4 автомобілів на годину з гуманітарними вантажами.

Дані обмеження триватимуть орієнтовно до другої половини дня 6 червня.

Державна прикордонна служба України закликає враховувати цю інформацію при плануванні маршрутів транзитних та міжнародних вантажних перевезень через українсько-польський кордон у зазначений період часу.

Чи стане блокування кордонів поляками постійним явищем

 Заступник голови ВАР Денис Марчук вважає, що розблокування україно-польського кордону почалося завдяки закінченню місцевих виборів у Польщі.

“Закінчився 2-й тур  місцевих виборів в Польщі і позиція прем’єр-міністра Дональда Туска у комунікаціях з протестувальниками стала більш жорсткою і радикальною по відношенню до них. ... польський прем’єр-міністр “раптово” згадав, що митні пункти перетину є критично важливими, що органи місцевого самоврядування мають право припинити дії страйкарів, для чого достатньо рішення воєводств”, - пояснює він

На думку Марчука, у польсько-українських перемовинах настає новий етап.

“Оскільки політично важливий процес виборів у Польщі закінчився, зараз переходимо до більш спокійного економічного напрямку: обговорення умов транзиту української продукції. Ще один фактор впливу – це голосування в Європарламенті та продовження політики лібералізації щодо експорту з території України. Слід відзначити, що поляки досягли для себе ряд фінансових пріоритетів від ЄС. Дональд Туск запевнив, що польська влада буде компенсувати ті витрати, які вони понесли начебто через українське зерно. Тому в сукупності всі вимоги практично задоволені. І не випадково, що покращення ситуації настало разом із закінченням другого туру місцевих виборів, що доводить, що у блокаді кордонів питання політики було ключовим”, - вважає  Марчук.

Він додав, що залишається відкритим питання, чи буде розблокування кордонів з Польщею постійним чи ситуативним.