Польський міністр підтримує протестувальників, але спробує зняти блокаду

Польський міністр підтримує протестувальників, але спробує зняти блокаду
Фото: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Міністр сільського господарства та розвитку села Польщі Чеслав Сєкєрський підтримав вимоги фермерів щодо обмеження надходження товарів з України та вважає за необхідне встановити чіткі обсяги продукції, яку Польща буде контролювати, проте він проситиме їх розблокувати кордон.

Про це він заявив у ефірі Польського радіо.

За його словами, фермери занепокоєні через надмірне надходження товарів з України, а також з інших неєвропейських ринків до ЄС, особливо до Польщі.

Він вважає, що Польща та інші прикордонні країни найбільше постраждали від рішення ЄС лібералізувати торгівлю з Україною та дозволи їй імпортувати товари без мит і квот, оскільки це загрожує внутрішньому ринку країни.

"Це мала бути форма допомоги Україні. Ми розуміємо допомогу, поляки її надали дуже рішуче і від щирого серця (...) Ми ведемо двосторонні переговори з Україною, ми хочемо встановити певні суми і обсяги, які ми будемо контролювати. Якщо продукту забагато, то йде завал", – зазначив він.

Сєкерський підкреслив, що окрім повного блокування імпорту, як у випадку із зерновими, обмеження потрібно ввести і на імпорт цукру та м’ясі птиці.

"Ми будемо подавати заявки в Єврокомісію, але ми хочемо це закріпити і в наших відносинах з Україною. Ми будемо чітко домовлятися до кінця, тому що право на стороні фермерів і Міністерства сільського господарства", –  додав міністр.

Він зауважив, що вже досягнуті певні відступи від вимог ЄС, але  подальші домовленості ще тривають. 

Він наголосив, що не хоче обмежувати права аграріїв на протести та спротив, оскільки фермери хочуть, щоб уся Польща знала про їхні проблеми і потребують фінансової підтримки, тому що вони перебувають у дуже скрутному становищі.

В той же час, політик вважає, що це не повинно зачіпати звичайних мешканців. 

Пізніше у соцмережі Х Сєкерський  написав, що буде звертатися до фермерів з проханням припинити блокування пунктів пропуску.

"Я буду звертатися до аграріїв припинити блокаду. Я розумію, що фермери хочуть, щоб споживачі знали про їхні проблеми та усвідомлювали, що проблеми сільського господарства – це проблеми всіх жителів", - зазначив він.

Польські фермери заблокували три КПП 

Нагадаємо, вранці 9 лютого польські фермери знову розпочали акції протесту та заблокували рух через пункти пропуску "Медика – Шегині", "Хребенне – Рава-Руська" та "Дорогуськ – Ягодин". Також вони планують перешкоджати перевантаженню сільськогосподарських із залізничного транспорту на автомобільний.

В залежності від КПП, протестувальники планують пропускати по 1-2 вантажівки на годину, а перед пунктом пропуску "Медика" обмеження торкнутся і легкового транспорту та автобусів.

Окрім цього, з 12 лютого поляки повідомили, що можуть почати часткову блокаду у пункті пропуску "Зосин-Устилуг" у Польщі для вантажівок. Крім того, угорські прикордонники попереджають про акції протесту фермерів 9 лютого на автошляху до пункту пропуску "Захонь", що навпроти українського "Чоп (Тиса)".