НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Шмигаль просить Міноборони заборонити ТЦК знімати водіїв рейсових автобусів

Шмигаль просить Міноборони заборонити ТЦК знімати водіїв рейсових автобусів
Фото: https://t.me/Denys_Smyhal

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль звернувся до Міністерства оборони з проханням надати роз'яснення територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) щодо неприпустимості зняття водіїв із рейсових автобусів. Про це пише “Інтерфакс-Україна”.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Відповідаючи на запитання про дії працівників ТЦК стосовно водіїв рейсових автобусів під час години запитань до уряду у Верховній Раді в п’ятницю, Шмигаль зазначив:

"Коли знімають ТЦК водіїв із бусів. Також неприпустима ситуація, коли їде просто рейсовий автобус і водія забирають. Я попрошу Міноборони попрацювати з ТЦК, щоб такі ситуації не повторювалися", - сказав прем'єр-міністр.

Знімають з рейсів i мобілізують: міжнародні перевізники скаржаться на дії ТЦК

Нагадаємо, що в Україні водії міжнародних рейсів поскаржились на силове затримання працівниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Як повідомляє Асоціація міжнародних автоперевізників, перевізники повідомляють про випадки, коли водіїв зупиняють після перетину кордону, перевіряють документи і змушують їх їхати до ТЦК. Якщо водії відмовляються, їх затримують силоміць.

Про подібні випадки повідомляють також перевізники ТОВ “КТС” (Рівне) та ТОВ “Транспеле” (Київ). Вони стверджують, що водіїв, яких обіцяли відпустити після перевірки документів, насправді направляють до військово-лікарської комісії (ВЛК) і потім до навчального центру.

У свою чергу, президент АсМАП Леонід Костюченко звернувся з листом до Кабінету міністрів, де пропонує звернути увагу на такі випадки й не допускати їх надалі

“Я хочу звернутися офіційно до міністра оборони, до міністра інфраструктури – давайте сядемо за стіл, обговоримо всі проблеми і знайдемо шляхи вирішення цих проблем. Але не можна на автомобільних магістралях вилучати водіїв, забирати їх, кидаючи вантаж, кидаючи автомобіль на трасі”, - наголосив Костюченко.

В Україні розслідують понад 400 справ про зловживання посадовців ТЦК та СП під час мобілізації

Державне бюро розслідувань працює над 408 кримінальними провадженнями щодо зловживань посадовців територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з початку мобілізації 24 лютого 2022 року.

На даний момент 73 особи отримали підозру, 37 обвинувачень направлено до суду щодо 61 особи, 10 осіб вже засуджено.

Судовими розслідуваннями підтверджено неправомірні вигоди на суму 114 мільйонів гривень і встановлено збитки на 19 мільйонів гривень, з яких відшкодовано 6,5 мільйонів гривень. Арештовано майно фігурантів на суму 264 мільйона гривень.