Ціни на олійні та зернові в українських портах падають через Китайський Новий рік та прогнози масштабної агресії РФ

Ціни на олійні та зернові в українських портах падають через Китайський Новий рік та прогнози масштабної агресії РФ
Ціни на олійні та зернові в українських портах падають через Китайський Новий рік та прогнози масштабної агресії РФ

Станом на 10 лютого в українських портах відбулися незначні зміни у цінах на зернові, а вартість олійних продовжує знижуватися.

Про це повідомляє видання "Куркуль".

Так, пшениця 2 класу у Миколаївському порту подорожчала на 15 грн/т, а у портах Одеської області на 35 грн/т.

Вартість кукурудзи зросла відповідно на 25 грн/т та 50 грн/т до 8 525 грн/т та 8 575 грн/т.

Різко знизилася ціна на соняшник та ріпак. Так, насіння соняшника в портах Одещини подешевшало на 250 грн/т, а ріпак на 200 грн/т.

Вартість сої у Миколаївському порту не змінилася та залишилася на рівні 17850 грн/т.

Як розповів аналітик Zernotorg.ua Олександр Тищенко, на зниження ціни впливають традиційні фундаментальні фактори, які присутні на ринку щороку.

"Зниження ціни, як правило, пов'язане з падінням торгової активності в Китаї на тлі тривалого святкування Китайського Нового року, але це більше впливає на ринок кукурудзи. Також у цей період активно збирають урожай зернових у Латинській Америці, а Австралія, яка два останні сезони збирає рекордний урожай пшениці, який активно експортує її до країн Азії", — пояснив експерт.

За словами аналітика, ще одним фактором, що впливає на ціни, є зниження ліквідності ринку пшениці у другій половині сезону, оскільки основний обсяг експортується до Нового року.

"Але цього маркетингового року ми отримали новий фактор, про який вже багато говорили, — можливість повномасштабного військового конфлікту між Україною та РФ. Це фактор, який негативно впливає на попит на наші зернові, оскільки покупці не мають гарантій вивезення законтрактованих обсягів у разі загострення", — прокоментував аналітик.

Зазначимо, як повідомив міністр агрополітики та продовольства Роман Лещенко, нині Україна є одним з головних постачальників продовольства у світі. Наша країна забезпечує їжею 400 мільйонів людей у різних країнах.

Основним локомотивом українського агропромислового комплексу залишається рослинництво. І рекордний урожай зернових за підсумками 2021 року підтверджує це.