В Україні скорочується виробництво вершкового масла

В Україні скорочується виробництво вершкового масла
В Україні скорочується виробництво вершкового масла

За 5 років обсяги виробництва вершкового масла жирністю менш як 85% в Україні знизилися на 35%, а за останній рік на 19%. За попередніми оцінками, у 2021 році було вироблено близько 70,6 тисячі тонн даного продукту.

Про це повідомляє прес-служба Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

Причин такого скорочення обсягів виробництва вершкового масла було кілька. Насамперед це скорочення обсягів виробництва сировини для виробництва вершкового масла.

За останні 5 років валові надої молока знизилися на 10%, і цей фактор вже давно впливає на скорочення обсягів виробництва молочної групи товарів.

Проте на вершкове масло ще вплинуло зниження ціни на цей продукт у ЄС та збільшення обсягів його імпортних поставок до України починаючи з кінця 2019 року.

Саме тому 2020 року імпорт вершкового масла практично наздогнав обсяги експортних відвантажень, створюючи конкуренцію українському виробнику та зменшуючи його зацікавленість у нарощуванні обсягів виробництва.

Як результат, у 2020 році імпорт вершкового масла становив 8,7 тисячі тонн, що практично вчетверо перевищує аналогічний показник попереднього року.

"Однак з початку 2021 року на європейському ринку почала зростати ціна на вершкове масло, і до кінця року це зростання склало +68% (дані European Commission). Відповідно, зменшилися імпортні поставки цього продукту з ЄС в Україну. Крім того, зменшилися загальні обсяги імпортних поставок на 21%, навіть змінилася географія поставок в Україну. Так, у 2021 році найбільші обсяги імпортних поставок вершкового масла були здійснені з Білорусі (28% від загального обсягу поставок), незважаючи на те, що ще у 2020 році безперечними лідерами були країни ЄС", – пояснює Світлана Литвин, аналітик УКАБу.

У той же час експорт вершкового масла також скоротився, але у значно менших темпах — на -5% рік до року, і у 2021 році становив 9 тисяч тонн. Слід зазначити, що нарощування обсягів експорту відбулося ближче до кінця року. Все це разом призвело до скорочення пропозиції на ринку та логічного зростання ціни, яке ми спостерігаємо сьогодні.

Нагадаємо, через високі ціни на газ із січня скоротив виробництво з подальшим його припиненням Пирятинський сирзавод (Полтавська область).