Виноград дешевшає. рясний урожай знизить ціну на 15-20%

Виноград дешевшає. рясний урожай знизить ціну на 15-20%

Площі під виноградники за останні п'ять років скоротилися на 13%, при цьому 2021 року очікується збільшення врожаю та зниження цін на виноград.

2021 року на початку вересня оптові ціни на вітчизняний виноград знаходяться в діапазоні 25-40 гривень за кілограм залежно від його сорту. Протягом найближчих 2 тижнів, у міру дозрівання винограду та збільшення пропозиції, ціни знизяться ще на 15-20% (3-8 гривень).

Про це Delo.ua розповіли у "Українському клубі аграрного бізнесу".

За даними УКАБ, за останні п'ять років площа виноградників у плодоносному віці в Україні скоротилася на 13%, до 37,2 тисяч гектарів у 2020 році. Водночас, обсяги виробництва винограду скоротилися на 25%, до 281 тисячі гектарів цього ж року.

Інфографіка: УКАБ

При цьому аналітики зазначили, що навіть за скорочення площ під виноградники цього сезону очікується збільшення врожаю і, відповідно, зниження цін на виноград залежно від сорту.

Зазначимо, що низький валовий збір винограду у 2020 році, а відповідно, і низька врожайність винограду, були спричинені посухами в основному регіоні вирощування цієї культури – на півдні України, де вирощується 60% українського винограду.

Нагадаємо, що імпорт португальських вин в Україну зріс на понад 50%.

Джерело фото: Depositphotos