Зі швейцарського банку Credit Suisse стався виток даних про рахунки низки українських олігархів — ЗМІ

Ринат Ахметов
Ринат Ахметов у 2014 році. Фото: PDA/AFP

Ряд українських олігархів та колишніх високопосадовців тримали гроші на рахунках у швейцарському банку Credit Suisse. Про це свідчать дані, одержані об'єднанням журналістів-розслідувачів OCCRP від анонімного джерела німецької газети Süddeutsche Zeitung.

Вони стосуються 18 тисяч рахунків у Credit Suisse, відкритих останні 70 років, із загальною сумою понад 100 млрд доларів. Витік, який журналістський консорціум назвав SuisseSecrets, став найбільшим "зливом" даних зі швейцарського банку.

Як повідомляє українське видання-член OCCRP "Слідство.info", що проаналізувало дані про українських клієнтів Credit Suisse, серед них олігархи Ігор Коломойський та Рінат Ахметов, бізнесмен Павло Фукс, колишній голова Державної фіскальної служби Роман Насіров і навіть колишній прем'єр-міністр Павло Лазаренко.

Зокрема, виявлено, що у швейцарській фінустанові зберігали гроші не тільки сам Ахметов, а й топ-менеджери компанії його групи System Capital Management. Загалом журналісти виявили у них понад 50 рахунків, баланс на одному з яких у 2016 році сягав 497 мільйонів франків (на той час близько 13 мільярдів гривень). У SCM по суті цю інформацію спростовувати не стали.

"Як і більшість великих міжнародних компаній, що займаються великомасштабним промисловим виробництвом і торгівлею, світовий місячний готівковий оборот на банківських рахунках, які веде СКМ та її об’єкти інвестування, часто перевищує 100 мільйонів доларів США. Credit Suisse входить до двадцятки найбільших фінансових установ Європи. У цьому контексті думка про те, що SCM може (або не може) підтримувати банківські відносини з Credit Suisse, не є ані новинною, ані особливо цікавою", — заявили адвокати SCM Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP.

У той же час у Коломойського виявлено один рахунок на своє ім'я, на якому знаходилося понад 27 млн швейцарських франків, і ще один рахунок на імена його матері, дружини та дочки. Цей рахунок мав баланс понад 3 мільярди франків у 2007 році. Сам бізнесмен пояснив це продажем акцій гірничо-металургійної компанії Evraz, отриманих під час продажу їй у 2007 році низки українських підприємств групи "Приват".

"У мене жодних рахунків у банку Credit Suisse немає. Ні в мене, ні в дочки, ні в матері. А ті, що ви описуєте, це були рахунки не CS, а іншого банку, який потім купив Credit Suisse. У 1996 році це був, по-моєму, банк Leu, а потім він став Clariden Leu. І на нього приходили гроші від продажу активів Evraz, а також від продажу акцій Evraz, а потім ці гроші перекинули до кіпрської філії ПриватБанку, і вони зберігалися там", — заявив він.

За словами олігарха, його сім'я до цих грошей ніякого відношення не мала, але могла ними скористатися, якщо б з ним "щось трапилося".

"Просто скажіть, що всі гроші пішли в ПриватБанк і знаходилися там. Щоб не було розмов, що ми щось стягли з ПриватБанку, а навпаки, ми туди надсилали гроші, які отримували з інших активів та інших бізнесів", — додав Коломойський.

Крім того, зазначається, що клієнтом Credit Suisse у 2014 році став бізнесмен Павло Фукс. 2015 року на його рахунку було 17 мільйонів франків (400 мільйонів гривень). Сам він поки що цю інформацію не коментує.

Ще одним фігурантом витоку SuisseSecrets став закарпатський бізнесмен Орест Фірманюк — митний брокер, власник низки фірм, що працюють у сфері зовнішньоекономічної діяльності, який перебуває при цьому під українськими санкціями як один із десяти головних контрабандистів країни.

Зазначається, що Фірманюк мав рахунок у Credit Suisse з 2011 року, маючи станом на 2015 рік близько 60 тисяч франків. На прохання журналістів прокоментувати це він заявив, що насправді нібито не є багатою людиною.

"Скажу, що було б непогано... Я прагну до такого [багатства], але, на жаль, у мене немає таких грошей, ця цифра в рази більше, ніж у мене є", — заявив бізнесмен.

Іншим бізнесменом, який тримав гроші на рахунках у Credit Suisse, виявився власник великого агрохолдингу UkrLandFarming Олег Бахматюк. За даними витоку, він мав близько десяти рахунків, один з яких у 2008 році налічував понад 200 мільйонів франків.

В Україні, нагадаємо, Бахматюка підозрюють у розкраданні 1,2 мільярда гривень стабілізаційного кредиту, наданого Нацбанком його VAB Банку. З 2019 року олігарх мешкає в Австрії.

Також дані витоку свідчать, що у швейцарському банку тримав гроші Валерій Хорошковський, який був у різний час головою Служби безпеки України, міністром фінансів, міністром економіки та головою Державної митної служби, а також власником медіагрупи "Інтер".

Зазначається, що він мав у Credit Suisse три рахунки, відкритих у 2004, 2006 та 2007 роках. Один із рахунків Хорошковського нараховував не менше 1 мільярда франків, коли Хорошковський припинив очолювати згадану вище російську Evraz Group і став заступником секретаря Ради нацбезпеки та оборони України.

Інший його рахунок існував того ж року, коли Хорошковський очолив українську митницю, а потім перейшов працювати до СБУ. А сам колишній чиновник і бізнесмен заявив, що не мав жодних рахунків у Credit Suisse у зазначений період, "і на цьому все".

Ще одним українським чиновником, який тримав гроші у швейцарському банку, називається ексглава Фіскальної служби у 2015-2018 роках Роман Насіров. У Credit Suisse він мав рахунок, на якому в 2010 році за кілька місяців з'явилося 699 тисяч франків.

Як зазначають журналісти, за часів відкриття рахунку Насіров був головою напряму з торгівлі цінними паперами та СЕО підрозділу Центральної та Східної Європи в компанії Renaissance Capital, а за рік до того закінчив роботу керуючим директором інвестиційної компанії Concorde Capital. Сам він зберігання грошей у Швейцарії поки що не коментує.

Крім того, у "злитих" даних знайшлися і рахунки колишнього прем'єр-міністра Павла Лазаренка, який відсидів в американській в'язниці понад вісім років за шахрайство та відмивання грошей і залишився після звільнення в 2012 році жити в США.

Так, ім'я Лазаренка як власника або співвласника фігурує у двох рахунках в Credit Suisse, відкритих у 1997 році. Обидва вони були дійсними станом на 2003 рік, коли тривало офіційне розслідування щодо Лазаренка у США та Швейцарії.

Перший рахунок Лазаренко ділив зі своїм найближчим радником та товаришем Петром Кириченком, який зіграв вирішальну роль у висновку експрем'єра. У 2003 році цей рахунок налічував понад 7 мільйонів франків.

"На цьому рахунку знаходиться приблизно 5 мільйонів доларів, — повідомив адвокат Лазаренка. — Рахунок залишається відкритим до розгляду справи щодо цивільної конфіскації в США та провадження в Україні. Як ми розуміємо, доступу до нього не було з 1998 року", — повідомив ЗМІ адвокат Лазаренко.

Представники експрем'єра також підтвердили і існування іншого рахунку, що належав йому одноосібно. За даними журналістів, на ньому 2003 року лежало понад 45 тисяч франків.

"Рахунок, що закінчується на 4994, був закритий у квітні 1998 року, коли кошти були переведені на рахунок 41610 у Гернсі, також у Credit Suisse. Кошти на рахунку 41610 залишаються замороженими з 1998 року", — уточнили ЗМІ представники Лазаренка.

Нагадаємо також, що через попереднє гучне "злиття" даних OCCRP на початку жовтня 2021 року розгорівся скандал навколо ймовірного залучення колишніх колег українського президента Володимира Зеленського з "Кварталу 95" у створенні офшорних схем з відмивання грошей та уникнення оподаткування в Україні.

Журналісти, залучені до розслідування, навіть заявили, що бізнес-структури "Кварталу 95" брали участь у вимиванні грошей із ПриватБанку, яке, як відомо, призвело до його платоспроможності та націоналізації. Однак у ОП це назвали конспірологією.

Сам же Зеленський прокоментував ситуацію лише через два тижні після виходу відповідних матеріалів у світових ЗМІ, заявивши, що в них немає нічого нового чи компрометуючого. У Нацагентства щодо запобігання корупції, як і у правоохоронних органів, питань до Зеленського не виникло, і згодом скандал зійшов нанівець.