Букмекерський ринок України: три компанії, ставка у 100 тисяч грн та соціальна відповідальність
Кавер публікації: Delo.ua

Букмекерський ринок України: три компанії, ставка у 100 тисяч грн та соціальна відповідальність

Під час останнього чемпіонату Європи з футболу понад половину українців ставили на перемогу національної збірної, хоча шанси на виграш були невеликі. У жителів нашої країни взагалі міцна віра в український спорт — попри статистику та прогнози букмекерів, на перемогу вони ставлять значно частіше. Це стосується не лише футболу: за рік повноцінної роботи легальних беттингових компаній у лідери за ставками вирвалися теніс, баскетбол та кіберспорт.

Delo.ua розповідає чим сьогодні живе букмекерський ринок України та які у нього перспективи у найближчому майбутньому.

Перший рік роботи - швидше інвестиція

Після легалізації ринку азартних ігор у нашій країні тривалий час працював лише один «білий» букмекер – компанія Parimatch Ukraine. До отримання ліцензії там почали готуватися ще у серпні 2020-го, потім кілька місяців збирали документи, а у березні минулого року нарешті отримали дозвіл на роботу.

У січні 2022 року Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей відзвітувала, що до державного бюджету надійшло 117 млн грн за ліцензію для ще одного букмекера – компанію VBET. У той же день у КРАЇЛ зазначили, що аналогічна сума за можливість займатися букмекерською діяльністю надійшла від компанії Плей Фан Інвестмент. Таким чином, в Україні зараз три компанії формують ринок легальних ставок: дві лише розпочали, а одна працює майже рік.

Хоча, за словами CEO Parimatch Ukraine Наталії Гілевич, оцінити фінансовий результат цього року поки що не можна — дані для податкової декларації ще рахують, а суму податку на GGR (фінансовий показник, який визначає валові доходи грального закладу) визначать після її подання. При цьому учасники ринку розуміють, що перший рік роботи — це скоріше інвестиція. Особливо в контексті того, що у 2021-му Parimatch Ukraine першою сплатила потрійну вартість ліцензії на ведення букмекерської діяльності та ліцензії на онлайн-казино.

«Головна причина такої вартості ліцензій в Україні – проект закону 2713-д не ухвалено досі, а Державна система онлайн-моніторингу не введена в експлуатацію. Розглядаючи перспективу виходу на український ринок, ми були готові до цього, і цього року Parimatch Ukraine продовжуватиме інвестувати в інновації та вдосконалювати продукт», — пояснює Гілевич.

У компанії вірять, що у 2022 році культура спорту продовжить трансформуватися, а букмекери підтримають зміни та реалізовуватимуть проекти по всій країні. До того ж на всіх рівнях: професійному, регіональному, аматорському, інклюзивному. Гілевич зазначає, що інвестиції в український спорт – частина їхньої стратегії сталого розвитку спорту на національному рівні та в регіонах.

Розповідає CEO Parimatch Ukraine і про найпопулярніші види спорту для ставок - серед них футбол, баскетбол, теніс та кіберспорт. Інтерес до останнього спрямування помітно збільшився після гучних перемог українських кіберспортсменів минулого року. Крім того, серед причин такого зростання — глобалізація та стрімкий розвиток технологій, збільшення швидкості інтернету та його доступності. Усвідомлюючи потужний потенціал дисципліни, букмекери планують цього року приділяти максимум уваги розвитку кіберспорту в усіх напрямках.

Міжнародні організатори турнірів розглядають Україну як майданчик для проведення Мейджорів (найбільші кіберспортивні турніри), а українські кіберспортсмени здобувають нові перемоги. Також разом із Федерацією кіберспорту України ми плануємо створювати якнайбільше кіберспортивного контенту українською мовою

Наталія Гілевич
Наталія Гілевич CEO Parimatch Ukraine

Загалом букмекери зізнаються — патріотизм і повага до команди часто бере гору над логікою цифр. Схожа ситуація склалася, наприклад, під час поєдинку боксера Олександра Усіка із британцем Ентоні Джошуа: 80% українських уболівальників поставили на перемогу Усіка. І не помилились.

У компанії VBET додають, що серед найпопулярніших дисциплін для ставок є також волейбол, настільний теніс, хокей та гандбол. Якщо ж говорити про кіберспорт, то фаворити — кіберфутбол, CS:GO, Dota 2. При чому середня ставка становить 415 грн., а розмір найбільшої перевищив 105 тисяч грн. Водночас, найбільший виграш — понад 221 тисячу грн.

Статистика лудоманів та дві гарячі лінії підтримки

Подальший розвиток букмекерського ринку в Україні умовно можна поділити на два напрямки. Перше пов'язане із зміною законодавства, а якщо конкретно — із ухваленням законопроекту №2713-д. Юридичний директор Parimatch Ukraine Михайло Коваль каже, що без його прийняття такий бізнес не зовсім вигідний з огляду на те, що в Україні найвища у світі оплата за ліцензію — 18% податку на прибуток та 18% на спеціальний податок на GGR.

«Ще є ПДФО для гравців. Через те, що з виграшу маємо вираховувати податок, гравець не приходить грати на сайт. Але ситуація покращиться, якщо ухвалять зміни до Податкового кодексу з уніфікацією ставки до 10%. Хоча, на мою думку, для букмекерів можна робити ставку й у 5%. У них же буває різна маржа», — каже Коваль.

Другий напрямок – соціальний. Пов'язано воно, значною мірою, із запобігання розвитку ігрової залежності в країні. Хоча українців важко назвати надзвичайно азартною нацією. Наталія Гілевич говорить про перше незалежне соціологічне дослідження ставлення громадян до грального бізнесу в Україні, яке минулого року провів Ukrainian Gambling Council. Лише 7,2% українців виявили інтерес до гемлінгу як елементу спортивних змагань. Ця статистика підтверджує тезу про те, що українці – скоріше «не граюча і не надто азартна нація». Також варто зазначити, що на кінець січня у реєстрі лудоманів було зареєстровано лише 218 осіб.

Тим не менш, кроки протидії лудоманії вже частково прописані в законі про легалізацію азартних ігор. Наприклад, щоб людину допустили до гри, вона має пройти верифікацію — бути не молодшою за 21 рік і не утримуватися в реєстрі осіб, яким заборонено грати в азартні ігри. Ці відомості перевіряє кожен легальний ігровий оператор. Ще у законі передбачено можливість самообмеження від шести місяців до трьох років.

На мою думку, у організаторів азартних ігор в онлайні та беттинг набагато більше способів визначити осіб з ігровою залежністю, ніж у офлайн-закладів. Гравець у таких закладах може якось емоційно відреагувати на програш, але це не означає, що він схильний до ігрової залежності. Це може бути просто миттєва реакція. Водночас у онлайн-закладах можна зафіксувати частоту гри, входів, поповнень та висновків; відстежити, що гравець часто робить ставки у нічний чи робочий час

Михайло Коваль
Михайло Коваль Юридичний директор Parimatch Ukraine

Справді, якщо людина за день робить 10-20-30-40 ставок — для закладу це вже нагода привернути увагу. Якість ставок також має значення. Наприклад, якщо така кількість ставок фіксується у вихідний день, можливо, людина таким чином відпочиває та розважається. Однак, якщо це регулярні ставки в будні, вночі або кожні кілька хвилин, це викликає питання.

Самі беттингові компанії у таких випадках радять клієнту відпочити від гри. Наприклад, Parimatch Ukraine пропонує сім днів перерви – на сайті є спеціальна кнопка для подібного самообмеження. На тому ж сайті є розділ «Відповідальна гра». Там міститься інформація про те, що необхідно грати відповідально, як зберігати контроль та знати міру.

«У компанії розробляють моделі щодо попередження ігрової залежності - програми, які за певними метриками зчитують поведінку гравця. Ігрові оператори мають право блокувати людину, якщо та сама собі шкодить, але не використовує механізми самоконтролю», — каже Коваль.

Глава Ukrainian Gambling Council Антон Кучухідзе каже, що в Україні проблем із ігровою залежністю немає, але є бажання легального бізнесу та UGC безпосередньо розвивати індустрію на рейках соціальної відповідальності. Це одна із причин, чому на базі UGC є дві гарячі лінії. Перша – безкоштовна юридична допомога для тих, хто хоче себе або своїх близьких обмежити для доступу до азартних ігор. Друга — психологічна допомога людям, які бачать, що мають проблеми.

У перспективі нам хотілося б вийти на рівень лікування ігрової залежності, але поки що у нас дві такі безкоштовні лінії для гравців. Звернень, до речі, небагато було. За юридичною лінією, яку ми запустили в середині жовтня, до нас звернулося лише 16 осіб. За психологічною, яку ми запустили 21 грудня, було 47 дзвінків. Це ще раз підкреслює, що масштабної проблеми немає, але ці питання краще попереджати, ніж вирішувати проблему, що потім виникла.

Антон Кучухідзе
Антон Кучухідзе Голова Ukrainian Gambling Council

Він також нагадує, що нещодавно КРАЇЛ опублікувала пам'ятку для гравців, у якій чітко описала, де знаходити легальних організаторів азартних ігор, кому можна довіряти свої дані, де можна спокійно грати тощо.

Коваль уточнює, що у першому півріччі 2022 року КРАЇЛ планують ухвалити ще три документи — «Про затвердження вимог щодо боротьби з вираженою ігровою залежністю (лудоманією)», «Про затвердження Порядку недопуску до участі в азартних іграх осіб, яким обмежений доступ до участі в азартних іграх, та осіб, у яких виражена ігрова залежність (лудоманія)» та «Про затвердження Порядку відшкодування фінансових збитків внаслідок бездіяльності організатора азартних ігор».

Загалом букмекерський ринок в Україні поки що молодий і тримається на компаніях, яких можна порахувати на пальцях однієї руки. Йому ще доведеться пройти кілька стадій трансформації. У законодавчому полі це буде зміна податкового підходу та ухвалення законопроекту №2713-д. У соціальному — остаточне формування політики щодо протидії та лікування ігрової залежності. Але вже зараз зрозуміло, що для створення цивілізованої культури ставок потрібні зусилля трьох сторін — держави, легальних операторів та, звичайно, самих гравців.