Податкова амністія розпочнеться з 1 вересня. Що, як і коли декларувати (інструкція)

Податкова амністія розпочнеться з 1 вересня. Що, як і коли декларувати (інструкція)

Хто може і кому не можна декларувати активи, які терміни подання декларації та скільки потрібно заплатити державі.

З 1 вересня 2021 року вперше в Україні почне працювати "податкова амністія". Так, податковою амністією передбачено одноразове добровільне декларування фізичними особами активів, що їм належать, з подальшою сплатою одноразового збору до державного бюджету.

Нагадаємо, що Верховна Рада в червні поточного року ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект № 5153 про проведення в Україні спеціального добровільного декларування фізособами активів, що їм належать, з подальшою сплатою одноразового збору до бюджету. За проголосувало 243 депутати.

Delo.ua тезово розповідає, що, коли та як декларувати.

Що можна та не можна декларувати?

▶️ Пропонується задекларувати активи на території України та за її межами, якщо вони були отримані за рахунок доходів, що підлягають у момент їх отримання оподаткування в Україні, а також з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки та збори та/або які не були задекларовані порушуючи податкове та валютне законодавство протягом будь-якого з податкових періодів до 1 січня 2021 року. Якщо фізособа сплатить усі збори, її звільнять від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства.

Скріншот: tax.gov
Скріншот: tax.gov
Скріншот: tax.gov

Хто може декларувати і коли?

▶️ Задекларувати об'єкти та доходи можуть фізичні особи резиденти, у тому числі самозайняті люди.

▶️ Фізичні особи нерезиденти України, які на момент отримання об'єкта декларування були резидентами та хто був або є у цьому платником податків.

▶️ Амністія триватиме один рік – з 1 вересня цього року до 1 вересня 2022 року. Почати декларувати можна вже з 1 вересня цього року.

▶️ Подавати декларації необхідно через Електронний кабінет платника. Сама форма декларації за посиланням, а приклади її заповнення тут (при сплаті збору єдиним платежем). При сплаті з розстрочкою трьома платежами тут форма.

Кому заборонено?

▶️ Малолітнім/неповнолітнім або недієздатним особам або особам, у яких обмежена дієздатність.

▶️ Особам, щодо яких з боку України застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні санкції.

▶️ Особам, за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, які подавали або повинні подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції (крім претендували або претендували на зайняття посад, перебування на яких вимагає або вимагало від імені подання відповідної декларації, але які були призначені чи обрані відповідні посади).

Законопроект передбачає одноразову сплату цих активів:

▶️ 5% з валюти та інших активів, що знаходяться в Україні;

▶️ 9% з валюти на рахунках за кордоном;

▶️ 2,5% від номінальної вартості держоблігацій України тощо.

Гарантії суб'єктів декларування:

Скріншот: tax.gov

Нагадаємо, що Міністр фінансів Сергій Марченко вважає, що в Україні немає потреби вводити загальне обов'язкове декларування доходів.

Джерело фото: Depositphotos