Хмельницький, Конотопський та Здесенко на КМЕФ розповіли, чому будують бізнес в Україні

Хмельницький, Конотопський та Здесенко на КМЕФ розповіли, чому будують бізнес в Україні

Українські бізнесмени розповіли, який потенціал бачать у країні щодо ведення бізнесу, навіщо потрібні експати та чому підприємництву важливо навчати зі шкільних років

У світі, що динамічно розвивається, на заміну старим бізнес-моделям приходять нові технологічні рішення, без яких сучасному бізнесу складно обійтися. Нові технології змінюють суспільство та ринки, а бізнесу необхідно відстежувати нові тенденції та адаптувати компанію, реагуючи на нові виклики часу.

На Київському міжнародному економічному форумі під час панельної дискусії на тему "Архітектура нового світу: бізнес, технології, суспільство" ініціатор форуму, засновник холдингу UFuture Василь Хмельницький, власник та СЕО корпорації "Біосфера" Андрій Здесенко та генеральний директор Ajax Systems Олександр Конотопський розвитку України, з'ясували, чому великий бізнес не вивозить свої заводи за межі країни, для чого потрібно імпортувати експатів та виховувати свої таланти вже сьогодні.

Власник та СЕО корпорації "Біосфера" Андрій Здесенко зазначив, що Україна має цікавий ринок та великий потенціал із населенням у 40 млн жителів. Технічний рівень знань українців високий, і вже сформовані кластери експертизи з багатьох напрямків. З цієї причини Здесенко будує свої заводи на території України, тому що тут для ведення бізнесу є можливості та гарантії, що продукт "made in Ukraine" конкуруватиме з товарами з інших країн.

"Ми конкуруємо з багатьма країнами, і на цій шахівниці "Біосфера" грає молодшими фігурами, тому що в Україні ми можемо будувати бізнес, але на даний момент у виробництві не вистачає якісного топ-менеджменту. Для цього потрібно зрозуміти, як залучити та утримати експатів, а також посилити систему освіти для українців, щоб створити екосистему з сильних спеціалістів, які розуміють роботу складних виробничих ліній., ніж в інших", - наголосив Здесенко.

Генеральний директор Ajax Systems Олександр Конотопський погодився з висловлюванням Здесенка і також вважає Україну найкращою країною, де можна розмістити своє виробництво, особливо для інженерного бізнесу. Так історично склалося, що в Україні багато крутих інженерів, а їхня оплата праці в країні нижча, ніж у Європі.

"Я вважаю, що через певний час в Україні буде десяток компаній, які стануть єдинорогами. На сьогодні близько 200-210 тисяч українців працюють в IT-інженерії, які можуть створити успішні компанії. Вони круті фахівці, і вартість праці таких людей висока", — упевнений Конотопський.

При цьому Конотопський додав, що за наявності хороших інженерів у країні не розвинуто бізнес-культуру, але для її розвитку має пройти певна кількість часу. Також, на думку бізнесмена, слід імпортувати таланти. Але для цього в Україні, як мінімум, повинні відкривати англомовні школи, щоб сюди приїжджали сім'ї та могли віддати дітей у ці школи.

Засновник холдингу UFuture Василь Хмельницький продовжив думку колег, наголосивши на важливості освіти, і вважає місією компанії UFuture створити всі умови в країні, щоб розвивати бізнес-таланти, які не виїжджатимуть із країни зі своїми знаннями. За його словами, успішність країни вимірюється не ВВП, а наявністю талантів, які будують заводи, підприємства, створюють та генерують гроші за допомогою своїх знань.

"Я перебуваю в цій країні тому, що такі гіганти бізнесу, як Конотопський та Здесенко, мене надихають. Україна дуже крута країна для бізнесу, тому треба припинити дивитися погані новини про державу, а краще розпочати бізнес", — мотивує Хмельницький.

Хмельницький додав, що у нашій країні 1,5% підприємців, коли у світі їх 4-5%. Тому в Україні треба виховувати своїх підприємців, і важливо закладати цей фундамент зараз, щоб за 20 років вони вже почали займатися бізнесом. Хмельницький переконаний, що підприємництву треба навчати зі школи, а не розповідати на уроках, як розмножуються комахи.

Наталія Лошакова, спеціально для Delo.ua