Як необанк усіх випередив, а українці полюбили книги: пʼять спостережень про "тисячу Зеленського"

Як необанк усіх випередив, а українці полюбили книги: пʼять спостережень про "тисячу Зеленського"

Раптом українці виявилися нацією, що неймовірно читає, і всього за пару днів обвалили сайти книгарень. Ті самі українці, з яких регулярно гортають книжки лише 27% , кинулися замовляти літературу, підтримавши таким чином книжкову галузь, яка потроху зазнає збитків. Хоч би як посміювалися над "тисячою Зеленського" за вакцинацію, але виплата безумовно мала успіх як у щеплених громадян, так і у бізнесу.

Програма " єПідтримка", може, і не підштовхнула народ вакцинуватися від коронавірусу (а щеплених останніми тижнями у нас не побільшало ), але хоча б змусила людей купувати книжки. Натомість другої мети (допомогти найбільш постраждалим під час карантину індустріям) проекту досягти, схоже, вдалося. Ми розібралися, який ефект має "тисяча за щеплення" на підприємців та звичайних українців, і виділили п'ять основних спостережень.

1. "єПідтримка" додала нових користувачів до "Дії"

Завдяки запуску "єПідтримки" додаток " Дія" обзавевся сотнями тисяч нових користувачів. За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, щодня після старту виплат програму завантажують понад 50 тисяч унікальних користувачів, а всього " Дією" користуються вже близько 12 млн людей. Таким чином, проект допоміг подолати скепсис до цифрового продукту від влади і вивів його в топ за скачуванням в App Store і Google Play. Послугою "єПідтримка" вже скористалися понад 3 млн українців.

СКРИНИ

2. Необанк придбав десятки тисяч клієнтів

До списку найпопулярніших для завантаження програм потрапили і банки-партнери проекту, через які щеплені можуть отримати тисячу. Поки що їх лише шість, але ще 13 у процесі підключення. Загалом у банках-партнерах вже відкрили близько 5,5 млн спеціальних карток. Але найбільше в цій історії виграв Monobank: там швидко зрозуміли, що щеплені українці захочуть отримати покладені ним гроші одразу, і зважилися на умовне кредитування. У банку заявили , що виплачуватимуть клієнтам тисячу відразу після підтвердження заявки в " Діє", а з державою розберуться потім самі.

"Ми зреагували першими, тому що наші клієнти розраховують на нас. Для більшості ми основний банк, було б безглуздо відправляти їх до інших установ за цими виплатами. Це мотиватор для тих, хто давно хотів спробувати послуги нашого банку , але ніяк не знаходив приводу ", — ск азал директор по маркетингу Monobank Анатолій Рогальський .

Співвласник Monobank Олег Гороховський розповідав , що з початку виплат потік нових клієнтів не зупинявся: якщо 8 грудня тих, хто підключився, було 8000, наступного дня майже вдвічі більше, а вже через тиждень до банку почали приєднуватися понад 20 тисяч нових клієнтів на день. Служба підтримки Monobank   "толком не встигає поїсти", на одного співробітника припадає близько ста чатів, а на реєстрації чергу більше 10 тисяч клієнтів щодня. У необанку вже відкрили майже 1,9 млн карт "єПідтримка", виплати отримали близько 1,5 млн клієнтів на суму 1,5 млрд грн. При цьому приблизно 170 млн. вони вже витратили.

Рішення відразу ж видавати гроші прийняли і в Альфа-Банку, ще й запропонували кешбек у розмірі 5-20% від онлайн-оплати тисяч, а новим клієнтам пообіцяли по 100 грн бонусом на спеціальний рахунок. Миттєвий розрахунок доступний також у А-банку. Там кажуть , що оформили вже 200 тисяч карток із "єПідтримкою" і зарахували на них 85 млн грн. Клієнти ж встигли витратити близько 4 млн. грн.

Втім, про позитивний ефект від запуску програми говорять і в тих банках, які не пропонують "кредиту" по тисячі. Наприклад, у ПриватБанку зазначають, що після старту проекту у них активізувалося чимало користувачів, які раніше були клієнтами банку, але з якихось причин не користувалися своїми картками. Там відкрили близько 2,5 млн карток для виплат за програмою "єПідтримка".

3. Бізнес став дружнішим і обзавівся партнерами

Оскільки тисячу не можна отримати готівкою, а всі виплати проходять через банки, бізнес відразу знайшов собі партнерів у їх особі. Наприклад, з Альфа-Банком "подружився" книжковий сайт Book24, мережа кінотеатрів Multiplex та майданчик з продажу квитків на концерти та фестивалі CONCERT.UA: при онлайн-оплаті товарів звідти банк повертає кешбек у розмірі 5-20%. З Monobank співпрацює мережа кінотеатрів «Планета кіно» та мережа спортзалів Sport Life: їхні пропозиції банк показує всім, хто отримав тисячу.

4. Українці готові купувати книги

Українські книговидавці навіть уявити собі не могли, чим обернеться їхня осіння петиція до президента і Кабміну про включення книжкової сфери до програми витрат "тисячі Зеленського". Виявилося, що українці зовсім не проти витратити зайві гроші на літературу: за абстрактними даними Мінцифри, саме книги очолюють список найпопулярніших покупок на тисячу. Банки дають інформацію конкретніше: у рамках "єПідтримки" книги купили 44% користувачів Monobank, 47% клієнтів А-банку та 34% Альфа-Банку. Другими та третіми у списку йдуть витрати на кіно та залізничні квитки. Усього ж витратили понад 200 млн грн.

Кавер: Тетяна Кравченко / Delo.ua

У перші дні виплат українці буквально поклали своїми замовленнями сайти найпопулярніших книгарень. Цифри видавництв та магазинів кажуть самі за себе:

Vivat: Трафик на сайте вырос втрое, продажи — вдвое. Средний чек вырос на 77%, а 85% пользователей посетили сайт издательства впервые.

"Наш формат": Интерес украинцев к покупке книг очень высок. За последние дни издательство увеличило средние продажи в пять раз.

"Видавництво Старого Лева": В первый день выплат "ковидной тысячи" выручка нашего онлайн-магазина была вдвое больше, чем среднестатистическая в этот период.

Yakaboo: В первый день запуска "еПоддержки" на наш сайт зашло втрое больше покупателей, чем в среднем в день. Спрос растет и дальше.

BookChef: Объем заказов нашего интернет-магазина за этот период увеличился приблизительно в три раза.

"Фолио": Благодаря "ковидной тысяче" объемы продаж интернет-магазина увеличились на 10%.

На думку книговидавців, причин такої популярності літератури дещо.

  1. Книжки – чудовий подарунок, а зимові свята лише починаються. "Виплати почалися якраз на початку різдвяних свят, а ми бачимо, що за останні роки формується все більш стабільна звичка дарувати на День святого Миколая або на Різдво книги не лише дітям, а й дорослим", - пояснюють у "Видавництві Старого Льва".
  2. Недоступність інших категорій витрат (кінотеатрів, музеїв) у невеликих містах. "Популярність книг у рамках цієї програми полягає в тому, що їх можна придбати в інтернеті та замовити доставку в будь-який куточок України", - каже СЕО книжкової платформи Yakaboo Іван Богдан .
  3. Особливості аудиторії. "Ковидну тисячу" першими отримали ті українці, які ведуть активний спосіб життя, а серед них чимало читаючих", - зазначає гендиректор видавництва BookChef Олександр Кирпічев .

До речі, перші два пункти підтверджує і статистика книгарень: найчастіше українці беруть дитячі чи подарункові видання, а покупки роблять більше онлайн, ніж офлайн. Також у топі бестселери та нон-фікшн.

Звичайно, книжковий бізнес радий такому раптовому напливу клієнтів. "В останні кілька років ситуація у сфері книговидання була сумною: тиражі впали, багато книжкових магазинів змушені були закритися, видавництва зазнали суттєвих збитків. Тому люди, які сьогодні купують книги, підтримують таким чином галузь. Стимулюється весь ланцюжок виробництва: книжкові магазини, видавництва, автори, перекладачі, ілюстратори та друкарні», — наголошує Іван Богдан .

5. Креативна індустрія почала конкурувати за тисячу

За клієнтів із цільовою тисячею майже відразу ж вибухнула неабияка конкуренція. Книжковий бізнес відразу відзначив листами, пуш-повідомленнями, банерами на сайтах та рекламою в соцмережах, що у них усі бажаючі можуть витратити кошти «єПідтримки». А ще запровадили різноманітні акції. Наприклад, у магазині «Книголів» пропонують за тисячу купити сертифікат на 1400 грн, у « Видавництві Старого Льва» та Vivat при виборі книг на суму до 1200 грн роблять знижку 200 грн, а в другому ще й обіцяють безкоштовну доставку. Видавництво «Наш формат» дарує додаткові три книги за покупку на тисячу та дає можливість пожертвувати їх військовим, а «Лабораторія» запровадила кешбек 10% та розіграш підписки на її видання.

Багато хто для зручності покупців публікує зрозумілі інструкції щодо отримання та витрачання грошей від держави або ж становлять добірки з пропозиціями до тисячі гривень.

Але вже зараз у гру вступає й інший бізнес. «M будь-який з видавництва, а також великих книгарень між ними конкурують , щоб бачити , хто дає більше , додаткові бонуси для клієнтів. Але зараз, її акції почали активно просувати режисер, за тисячі боротьби. Ак тільки в Цього разу вийшло кілька блокбастерів, куди подітися, щоб витратити гроші, чим швидше на Н НОВИЙ рік. Тому книжкові магазини зараз невеликий спад», - зазначив доктор іректор у видавництві «Самміт книги » Ігор Степурін.

Так, у мережі кінотеатрів "Планета кіно" придумали свій спосіб залучити клієнтів, які не знають, куди витратити тисячу: там спільно з Monobank пропонують чотири сертифікати по 250 грн на квитки та чотири будь-які попкорни. “Ми вкотре нагадали своїй аудиторії, що ми є, що маємо чудовий репертуар. Але ця колаборація більше не про залучення наших постійних клієнтів (вони і так з нами), а про залучення ширшої аудиторії тих, хто ще не з нами. Це також додаткова рекламна кампанія на підтримку тих фільмів, які вийшли", - розповідає гендиректор мережі Наталія Байдан . Про подібні абонементи замислилися і в "Мультіплексі".