Ціна вугілля зростає, яке запаси на ТЕС малі. Українцям настав час готуватися до відключень світла?

Ціна вугілля зростає, яке запаси на ТЕС малі. Українцям настав час готуватися до відключень світла?

Хоча влада і запевняє українців, що у поточному опалювальному сезоні все буде добре, дуже багато залежить від того, чи зможе влада розібратися з проблемами небалансу в електроенергетичному секторі, а також від того, якою буде зима.

Ринок електрики нещодавно перестало лихоманити від новин про падіння ринку на добу вперед, але зараз на горизонті з'явилася нова можлива криза.

За даними "Укренерго", 22 липня 14 енергоблоків на теплоелектростанціях було зупинено через відсутність вугілля, а вже 26 липня компанія повідомила про те, що на складах ТЕС знаходиться 954 тис. тонн вугілля, що на 21% менше, ніж має бути в відповідно до графіка накопичення на складах. При цьому до початку опалювального сезону, для нормального проходження якого українським ТЕС потрібно мати на своїх складах близько 2 млн. тонн, залишилося трохи більше трьох місяців.

Також не вселяє оптимізму зростання цін на вугілля. 29 липня еталонна ціна вугілля за котируваннями API 2 (агентство Argus) досягла рекордної за останні 10 років позначки $133 за тонну. А це разом із обвалом індикативного для всіх ринків електроенергії ринку на добу вперед ставить питання щодо економічної доцільності закупівлі вугілля вітчизняними ТЕС.

Питання нестачі вугілля та авралу у зв'язку з підготовкою до опалювального сезону стало вже традиційним для української влади з 2014 року, коли російська військова агресія перетворила Україну з експортера вугілля на його імпортера. І хоча ТЕС генерують близько 30% усієї електроенергії в Україні, вони важливі як маневрові потужності під час пікового споживання у зимові місяці. Саме тому у разі нестачі вугілля взимку ризики віялових відключень або блекаутів цілком реальні.

Delo.ua вирішило розібратися, чим загрожує українцям ситуація з малими запасами вугілля на складах ТЕС та зупиненими енергоблоками, а також чи зможе електроенергетичний сектор підготуватися до майбутнього опалювального сезону.

Чому зупинилися енергоблоки

Директор спеціальних програм НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев вважає, що зупинка енергоблоків на ТЕС пов'язана з обвалом на ринку на добу вперед (РСВ): "ТЕС зупинилися не через брак вугілля і не ремонти, а після відповідного звернення ДТЕК до уряду. ДТЕК попереджав, що зупинка енергоблоків можлива через ситуацію на РСВ. Деякі енергоблоки були виведені в резерв через нерентабельну роботу, що було викликано масштабними спекуляціями на РСВ".

На його думку, вугільна генерація чекає на зростання цін на електрику для промисловості і потім включиться в роботу. Для населення ж електрика в будь-якому разі поставлятиметься в рамках спецзобов'язань відповідно до останнього рішення Кабміну . Експерт зазначає, що запаси вугілля не є показником, який визначає роботу станцій, вугілля закуповується так, як це вигідно ТЕС.

"Якби держава дійсно була стурбована низькими запасами на ТЕС, вона давно ввела б поняття страхового незнижувального запасу вугілля. Для цього достатньо було б прийняти постанову Кабміну, якою б визначався цей обсяг. Але уряд цього не робить, отже, всі розмови про те, що вони (влада, — Delo.ua) дуже стурбовані недоліком вугілля на складах ТЕС, порожні балачки, мені все одно, знижуються вони чи ні, мене цікавить продукт. Це справа суб'єктів госпдіяльності", - зазначає Рябцев.

Він упевнений, що для стабілізації роботи енергоблоків необхідно врегулювати ситуацію, що раніше виникла, з обвалом цін на РСВ. Для цього кожна компанія, яка бере участь у торгах на РСВ, повинна мати схильний до оператора системи передачі ресурс (електрика), інакше її слід вивести з ринку. Крім того, ціни на ринку двосторонніх договорів не повинні прив'язуватись до цін на ринку РСВ.

"Ці договори мають укладатися прозоро, тобто на електроенергетичній біржі або на інших майданчиках з відкритими реєстрами. Електроенергія - специфічний інфраструктурний товар, від цін на який залежать ціни та тарифи на всі товари та послуги, що реалізуються в Україні. Це є достатні підстави, щоб зробити ринок електроенергії прозорим", - говорить Рябцев, зазначаючи, що ризики для опалювального сезону завжди є і будуть, але керувати ними ні уряд, ні учасники ринку не готові.

Примітно, що теза про поточну кризу як наслідок кризи на РСВ підтверджує і сама ДТЕК. Згідно із заявою компанії , причиною критичної ситуації стала ціла низка факторів: необґрунтовано низькі ціни на ринку електроенергії (РСВ), багатомільярдні борги на балансуючому ринку, нестабільність та дисбаланси, спричинені ціновими маніпуляціями трейдерів.

Згідно із заявою ДПЕК, лише у 2021 році ТЕС, що працюють в ОЕС України, зазнали збитків у розмірі 5,1 млрд грн. За 5 місяців року збитки від виробництва електроенергії ТЕС "ДПЕК Енерго" становили 1,2 млрд грн. Генеруючі підприємства мають непогашений борг 12,4 млрд. грн. перед постачальниками вугілля.

"Таке фінансове становище підприємств теплової генерації не дозволяє закупити паливо для створення необхідних запасів вугілля на опалювальний період, унеможливлює фінансування поточної діяльності підприємств, проведення поточних та капітальних ремонтів, а також призводить до створення заборгованості перед вугледобувними підприємствами", - зазначають у ДПЕК.

Чи правда, що запасів вугілля дуже мало

За словами енергетичного оглядача Ігоря Маскалевича, поточні запаси вугілля — це погано, але не критично, оскільки до початку опалювального сезону ще три місяці та час зробити запаси ще є.

"Для хорошого проходження опалювального сезону необхідно 2 млн тонн. Привезти їх або видобути жодної складності не становить. За великим рахунком, це тиск заради того, щоб підняти тарифи. Насправді резерви є. До вересня хвилюватися не варто, якщо і у вересні нічого не зроблять, то це буде дуже погано», - каже Маскалевич.

Він вважає, що якщо зима буде теплою, Україна зможе нормально пройти опалювальний сезон, а якщо холодна, то цілком можливі віялові відключення в деяких регіонах.

У свою чергу аналітик ринку електроенергії з компанії ExPro Дмитро Сидоров зазначає, що говорити про ризики для опалювального сезону поки що рано, оскільки для закупівлі вугілля на склади ТЕС має ще достатньо часу. Крім того, якщо вугілля вже законтрактоване, то на склади воно йде місяць-півтора, тобто до вересня прийде. А низькі запаси насамперед пов'язані із високим споживанням у літню пору.

"Літо дуже спекотне, і зростає енергоспоживання. Велика потреба в роботі електростанцій, тому максимально намагаються працювати і спрацьовують вугілля. Постачання, судячи з наших спостережень, йдуть рівномірно. У вересні використання вугілля знизиться і запаси почнуть наростати самі по собі. Плюс збільшаться поставки" , - Каже Сидоров.

За його словами, енергоблоки, які раніше відключилися через брак вугілля, намагаються включитись, інакше їх може замінити інший вид генерації і вони втратять гроші.

"Зараз єдине питання - ремонти атомної генерації. При включенні одного блоку на АЕС одразу два-три блоки на ТЕС відключаються, тому що вони не потрібні. Їм логічніше ловити будь-який момент для можливості генерації. "Енергоатом" так спланував ремонти, що збирається максимально включитися восени-взимку, коли буде максимальне споживання, тож узимку у них буде ще менше роботи», — коментує Сидоров.

Чи зможемо пройти зиму за рахунок власного видобутку?

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив , що Україна розраховує пройти опалювальний сезон за рахунок вугілля власного видобутку, але у разі нестачі цілком можливий імпорт. Наразі розглядається можливість імпорту вугілля з Польщі, ПАР та Казахстану, його обсяги залежатимуть від балансу власного видобутку.

При цьому варто розуміти, що ситуація з українським вугіллям далеко не така, як із газом українського видобутку. Якщо український газ набагато дешевший за імпортний, то з вугіллям все не так однозначно. За словами Маскалевича, вугілля на світовому ринку коштує $110-120 за тонну. При цьому прайс-кепи (граничні ціни на електроенергію) розраховані на 80 доларів за тонну. Єдине підприємство, яке б змогло рентабельно постачати вугілля для українських ТЕС, це "ДТЕК Павлоградвугілля", де собівартість приблизно $40-50 за тонну.

"Якщо зараз почати закладати лави, то за три місяці встигнуть наростити видобуток. Але ДПЕК на цьому заощаджує. Він цього року виводить з експлуатації кілька шахт", - каже Маскалевич, зауважуючи, що на державні шахти, де собівартість близько $200 доларів за тонну , розраховувати не можна, оскільки вони є нерентабельними.

У свою чергу, у ДТЕК заявляють, що їхні вугледобувні підприємства також перебувають у критичному становищі. Протягом серпня-грудня 2021 року планується введення 14 рядів, що вимагатиме 430 млн грн. Але існують ризики несвоєчасного введення їх в експлуатацію через борги перед постачальниками у розмірі 1,15 млрд. грн. та відсутність коштів на придбання ТМЦ. У разі реалізації цих ризиків втрати видобутку вугілля можуть становити 0,6 млн тонн у майбутніх лавах і 0,8 млн тонн у діючих через їхню аварійність.

ДПЕК також має заборгованість 140 млн грн за послуги з перевезення вугілля. При підвищенні тарифів на перевезення вугілля "Укрзалізницею", яке планується вже з 1 вересня, борги та ризики щодо перевезення вугілля зростуть. Ця ініціатива також додатково підвищить витрати теплової генерації на 2 млрд грн на рік.

"Така критична ситуація та хронічний дефіцит коштів у підприємств теплової генерації та вугледобувного сектора ставить під загрозу навіть видобуток необхідних для проходження осінньо-зимового періоду обсягів вітчизняного вугілля. При цьому ринкова ціна вугілля на зовнішніх ринках перевищила $100 за тонну, газу - $430 . куб. м. Все це може вплинути на своєчасність та повноцінність підготовки до осінньо-зимового періоду, ремонтної кампанії та створення необхідних запасів вугілля", - зазначають у ДТЕК.

Настав час готуватися до відключень світла взимку чи надія залишається?

Загалом експерти зійшлися на думці, що Міненерго і енергокомпанії все ще мають час накопичити запаси вугілля. Розрахунок міністра Галущенка на український видобуток може означати лише те, що сподівається на збільшення видобутку приватних шахт ДПЕК. У свою чергу, в компанії заявляють про можливий зрив опалювального сезону, якщо проблеми в енергосекторі не будуть вирішені в найкоротші терміни. Це означає, що держава та бізнес поки що не досягли угоди з підготовки до опалювального сезону. У будь-якому випадку, якщо Міненерго розраховує на вугілля власного видобутку, йому доведеться йти на поступки ДПЕК, а це цілком можливо приведе до зміни моделі енергетичного ринку, в чому вкрай зацікавлена енергокомпанія. Певні поступки з боку держави все ж таки є. Так, 30 липня НКРЕКУ було ухвалено рішення підвищити граничну ціну на електроенергію на РСВ до 2000 грн/МВт-год у нічний час та до 4000 грн/МВт- у денний час.

Вугільна генерація продає електроенергію промисловості та підвищення граничних цін на РСВ спровокувало зростання цін на електрику для промислових споживачів. Звичайні українці купуватимуть електроенергію за ціною 1,68 за кВт-год, а на тлі коронавірусних новин малоймовірно, що хтось перегляне спецзобов'язання на ринку електроенергії до кінця року. Таким чином, звичайних громадян електрикою постачатимуть за рахунок "Енергоатому", який є найбільшим виробником електроенергії в Україні.

А там також проблеми. Згідно з текстом листа, який має в своєму розпорядженні Delo.ua, Рівненська атомна електростанція з початку 2020 року недоотримує фінансування від "Енергоатому". Через необхідність проводити регулярні та дорогі ремонти обладнання зростає та прострочена заборгованість АЕС. Так, на кінець першого півріччя 2020 року прострочена заборгованість РАЕС склала 57,1 млн. грн., через що кредитори висунули до компанії 625 претензій на загальну суму 423,41 млн. грн. Тому на електростанції, що генерує 12% електрики в Україні, є ризики невиконання необхідних планових ремонтних робіт. Що може статися у цьому випадку? Другого Чорнобиля ніхто не допустить, проте вивести з експлуатації енергоблок може. А ще це негативно позначиться на репутації нашої країни на міжнародній арені.

Схожа ситуація з дефіцитом потужностей виникала минулої зими. При цьому відсутні МВт були закуплені у Росії та Білорусі. Останнє викликало обурення у європейської спільноти. І хоча план із синхронізації передбачає роботу в ізольованому режимі лише кілька тижнів, підключатися до російської енергосистеми після таких гучних заяв буде просто смішно.

Степан Крока, спеціально для Delo.ua