Держава платить виробникам "зеленої" електроенергії приблизно 20% від тарифу

Ботиевская ВЭС ДТЭК. Фото: скриншот видео YouTube/Artur Sapielnikov

Держава не зупинила виплати виробникам “зеленої” електроенергії та під час війни виплачує їм приблизно 20% від “зеленого” тарифу. Про це в інтерв'ю "Інтерфаксу" повідомив керівник державного підприємства "Гарантований покупець" Андрій Пилипенко.

"Виплати ми не зупинили. Незважаючи на те, що "Укренерго" не сплатило нам жодного авансу за березень та квітень. Ми зараз виплачуємо ті гроші, які збираємо з ринку. Платимо кожному виробнику різний відсоток, від 15% сонячних електростанцій до 60% біостанцій "Якщо ці суми звести разом, взяти середній тариф, то загалом ми платимо орієнтовно на рівні 19-20%", - сказав Пилипенко.

За його словами, внаслідок війни в Україні сталося величезне падіння споживання електроенергії та на ринку сформувався надлишок. Через це "Гарпок" не може продати всю електрику, яка була зроблена за "зеленим тарифом".

Пилипенко додав, що постійно на зв'язку з виробниками "зеленої" електроенергії та регулярно проводить наради з головами асоціацій. Але виробники не можуть запропонувати конкретних кроків щодо вирішення проблем. Єдине, що вони пропонують це збільшити виплати.

"Вони пропонують збільшити виплати, але, на жаль, інструменту, як це зробити, ми поки що не знайшли. Тому що більше грошей з ринку ми фізично отримати не зможемо: на ринку присутній профіцит е/е", - зазначив гендиректор "Гарпоку".

Нагадаємо, 29 березня "Гарпок" 28 березня провів перший з початку російського вторгнення аукціон із продажу "зеленої" електроенергії.

Нагадаємо також, 13 листопада 2021 року з посади голови "Гарпоку" було звільнено Костянтина Петриківця після того, як 12 листопада "Гарпок" перерахував з 19,3 млрд грн, отриманих від "Укренерго", на рахунки 960 виробників електроенергії за "зеленим" тарифом .

Саме цю причину назвав сам Петриковець, який заявив про відмову виконувати незаконні вказівки уряду відстрочити ці виплати та скласти графік розрахунків із ними, тоді як закон передбачає пропорційний підхід до всіх енерговиробників. Він також заявив про готовність надати правоохоронцям докази такого тиску з боку Кабміну.

Міністерство енергетики та Кабмін пояснили рішення непрофесіоналізмом та можливим завданням збитків державі під час перебування Петриківця на посаді голови "Гарпоку".

Голова комітету Верховної Ради з енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус ("Слуга народу") також розповів, що підприємство у цей період було учасником цінових змов на аукціонах з продажу електроенергії.

16 листопада "Гарпок" заявив, що з раніше заморожених в Ощадбанку 16,27 млн. грн.   були направлені виробникам   "зеленої" електроенергії, а залишок у розмірі 3,04 млрд грн, на прохання Уліди, повернули на рахунки держпідприємства.

Проте з'ясувалося, що ці 3,04 млрд. грн. призначалися компанії Ріната Ахметова "ДТЕК ВІЕ". Та   жорстко відреагувала на таке рішення, заявивши про ручне втручання у розподіл європейського цільового кредиту на погашення боргів "зеленим" інвесторам та про намір добиватися свого в судах, зокрема міжнародних.

2020 року стався скандал через те, що держава не могла розраховуватися за зелену генерацію з її виробниками. Таким чином, станом на 1 серпня держава в особі "Гарантованого покупця" згенерувала перед зеленою генерацією борг у 22,4 млрд грн.

Владі довелося сідати з інвесторами за стіл переговорів, внаслідок яких було прийнято меморандум. Зелений тариф було знижено на 7,5-15%, а заборгованість реструктуризовано. Держава мала виплатити 40% цього боргу в останньому кварталі 2020 року, а решту погасити протягом 2021-го.