Третє щеплення проти коронавірусу можна робити будь-якою вакциною, — МОЗ

вакцинація
Вакцинація. Фото: Depositphotos

Ревакцинацію від COVID-19 Міністерство охорони здоров'я дозволило робити будь-якою зареєстрованою в Україні вакциною. Про це повідомляється у наказі МОЗ.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

У тексті документа не зазначено, яким вакцинам слід віддавати перевагу, написано лише, що необхідно дотримуватися шестимісячного інтервалу після введення останньої дози при первинній вакцинації.

Зараз в Україні зареєстровані вакцини компаній Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Sinovac Biotech та Johnson & Johnson.

Наказ дозволяє проведення ревакцинації для всіх категорій населення віком від 18 років, які не належать до групи пріоритетної вакцинації, якщо в наявності є достатня кількість вакцин.

Раніше міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявляв, що для бустерної дози перевагу віддаватимуть мРНК-вакцинам — Moderna або Comirnaty від Pfizer, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина.

Тим, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, Ляшко рекомендує вводити бустерну дозу вакцини Pfizer. За відсутності мРНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншим препаратом за дозволеними в Україні схемами. Люди з ослабленим імунітетом теж зможуть отримати бустерне щеплення – у термін від 3 до 6 місяців після додаткової дози.

Всесвітня організація охорони здоров'я додала до списку екстреного використання від коронавірусу вакцину Nuvaxovid. ВООЗ також рекомендувала до застосування два нових препарати для лікування коронавірусної інфекції — "Баріцітініб" і "Сотровімаб".

Тим часом американська фармацевтична компанія Moderna планує розробити єдину вакцину від коронавірусу, грипу та респіраторно-синцитіального вірусу (RSV) до осені 2023 року. Вона використовуватиме технологію мРНК, яка викликає імунну відповідь, доставляючи генетичні молекули, що містять код ключових частин патогена в клітини людини.

Фото: Depositphotos