"Для Гааги": Мінкульт розпочав збір даних про руйнування окупаційними військами РФ об'єктів культурної спадщини

"Для Гааги": Мінкульт розпочав збір даних про руйнування окупаційними військами РФ об'єктів культурної спадщини
Зруйнована церква у селі В'язівка Житомирської області. Фото: Facebook/OlhaRutkovskaya

Міністерство культури та інформаційної політики оголосило збір інформації про пошкодження та руйнування об'єктів культурної спадщини, скоєні російськими окупаційними військами на території України. Про це йдеться у повідомленні відомства.

"Агресія Росії супроводжується пересуванням важкої військової техніки, ракетними та авіаударами, артилерійськими обстрілами українських міст та сіл. Закликаємо свідків руйнування культурної спадщини з усіх регіонів України надіслати фото або відео докази до МКІП через ресурс culturecrimes.mkip.gov.ua", - йдеться у ньому.

Доступні для відкритого використання дані публікуватимуться на порталі. Зазначається, що надані верифіковані матеріали надалі можуть бути передані до Міжнародного кримінального суду в Гаазі для проведення слідчих дій.

У відомстві нагадують, зокрема, що внаслідок наступу російських військ було знищено історико-краєзнавчий музей у селищі Іванків Київської області.

Внаслідок ракетно-бомбових ударів, завданих російськими військами по Харкову та Чернігову, частково зруйнованими та пошкодженими виявилися десятки пам'яток архітектури та історії.

Зокрема, значних руйнувань зазнали архітектурна пам'ятка – будівля колишнього кінотеатру імені Щорса у центрі Чернігова, а також історична будівля школи по вулиці Шевченка у Харкові.

Крім того, сильних ушкоджень зазнала дерев'яна церква Різдва Пресвятої Богородиці 1862 року у селі В'язівка Житомирської області та Свято-Георгіївська церква 1873 року у селі Заворичі Київської області.

Також є інформація про локальні пошкодження внаслідок російських бомбардувань Успенського собору у Харкові та ансамблю Троїцько-Іллінського монастиря у Чернігові.

"Зафіксовані неодноразово приклади пошкоджень саме громадських та культових споруд свідчать про невибірковість вчинених російськими військами обстрілів, що є безперечними ознаками воєнних злочинів, вчинених Російською Федерацією стосовно українського народу та його культурної спадщини", - наголошують у міністерстві.

В якості прикладів пошкоджень, свідоцтва яких слід надсилати, називаються ушкодження старовинних будівель (пам'ятників архітектури), історичних цвинтарів, пам'яток, релігійних споруд, творів мистецтва, пам'яток природи, будівель закладів культури – театрів, музеїв, бібліотек.

Також варто надсилати фото- та відеосвідчення руйнування археологічних об'єктів – курганів, валів стародавніх земляних укріплень, місць розкопок.

Крім цього, Мінкульт закликає повідомляти про факти поранення/загибелі цивільних осіб внаслідок застосування сили та зброї окупантом під час спроб пошкодження культурних об'єктів та про факти захоплення майна, пограбування окупантами музеїв, бібліотек та інших закладів культури.