Шахтоуправління "Південнодонбаське №1" через борги за електроенергію може зупинитися – голова НПГУ

Голова НПГУ вважає, что Кабінет Міністрів має зайнятися питаннями боргів державних шахт
Борг шахтоуправління досяг критичних 195,5 млн. грн. Фото: Facebook/Михайло Волинець

Державне підприємство "Шахтоуправління "Південнодонбаське №1" (Донецька область) опинилося під загрозою зупинки через непрофесійні дії керівництва шахти.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Михайло Волинець.

За його словами, Кабінет Міністрів має зайнятися питаннями боргів державних шахт.

"Держпідприємство "Шахтоуправління "Південнодонбаське №1" в чергове опинилося під загрозою зупинки через борги за електроенергію", – написав Волинець.

Він зазначив, що борг шахтоуправління "Південнодонбаське №1", яке знаходиться в управлінні Міністерства енергетики, формується починаючи з 2018 року і станом на січень 2022 року сягнув критичних 195,5 млн грн.

При цьому він підкреслив, що розташована поруч шахта імені Сургая, яка має ідентичні показники щодо реалізації продукції, майже завжди вчасно розраховується за спожиту електроенергію.

"Уряд має негайно взяти під контроль не тільки цю ситуацію, але взагалі проблему боргів державних шахт. Бо як ми час від часу бачимо щодо ситуації на ШУ "Південнодонбаське №1", через безглузді рішення менеджерів тисячі працівників вугільної галузі знову наражаються на ризик залишитися без роботи", – резюмував голова НПГУ.

Раніше повідомлялося, що 18 грудня минулого року 12 прохідників шахти "Новодружня" відмовилися виїжджати на-гора з четвертої зміни.

У зв'язку з цим уповноважена Верховна Рада України з прав людини Людмила Денісова заявила, що ситуація з виплати заробітної плати шахтарям протягом 2021 року залишалася критичною.

Нагадаємо, 3 вересня 2020 року 12 гірників шахти "Жовтнева" оголосили підземний протест, відмовившись підніматися нагору після закінчення зміни.

Пізніше аналогічно надійшли працівники інших шахт підприємства. Кількість протестувальників   обчислювалося сотнями. Протестувальники вимагали, зокрема, підвищення заробітної плати та покращення умов праці.

16 жовтня гірники   припинили страйк   і почали підніматися на поверхню. Згодом адміністрація підприємства   подала до суду   на страйкуючих шахтарів.