Суд визнав банкрутом ХКЗ, на потужностях якого працює "Новомет", оштрафований за забруднення повітря

Фото: Wikimapia
Фото: Wikimapia

Господарський суд Харківської області визнав банкрутом ПрАТ "Харківський коксовий завод" та відкрив ліквідаційну процедуру, призначивши ліквідатором підприємства арбітражного керуючого Сергія Саутенка. Про це йдеться у рішенні суду від 27 січня.

Встановлено, що вартість виявлених активів заводу становить лише 32,96 млн грн при тому, що сума зареєстрованих вимог його кредиторів — 1,5 млрд грн.

Основний борг підприємства припадає на вимоги з боку ТОВ "Схід Фінанс" — це борг у 1,2 млрд грн з пенею у розмірі 159,9 млн грн, а також борги за трьома договорами загальною сумою 87,7 млн грн.

Крім того, завод винен 32,4 млн грн Державній податковій службі, 9,8 млн грн – "Укрзалізниці", 4,1 млн грн – Пенсійному фонду, 2,6 млн грн – Державній виконавчій службі, п'яти фізособам – сумарно 1,6 млн грн, а також 4,45 млн грн ТОВ "Коксовий завод "Новомет" та 1,17 млн грн Сбербанку (нині перейменований на МР Банк).

Зазначимо, що у вересні 2019 року майновий комплекс ХКЗ, що перебував у заставі за кредитом у Сбербанку, перейшов у власність фінустанови, яка відразу передала його в оренду ТОВ "Торговий дім "Новомет", яке тоді ж змінило назву на "Коксовий завод "Новомет".

До грудня 2018 року бенефіціаром цієї компанії був Сергій Кузяра, однак саме він, як повідомляла мерія Харкова, представляв нове керівництво заводу і у жовтні 2019 року. При цьому керівником "Новомета" тоді став його бізнес-партнер Олексій Фадєєв. Нині ж і директором, і одноосібним власником компанії є Максим Бондарєв.

У свою чергу борг ХКЗ Сбербанку за рядом кредитних договорів від 2012 року було викуплено у 2020 році ТОВ "Схід Фінанс".

Нагадаємо, що у грудні 2020 року Харківський окружний адміністративний суд вирішив тимчасово призупинити діяльність "Новомета", частково задовольнивши відповідний позов Держекоінспекції, що вимагає повністю припинити роботу заводу через забруднення атмосфери.

У червні 2021 року Господарський суд Харківської області задовольнив позов прокуратури про стягнення з "Новомета" майже 3,5 млн грн збитків, завданих державі внаслідок наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферу. У листопаді стало відомо, що підприємство штраф все ж таки виплатило.

Зазначимо також, що згаданий Кузяра нині проходить підозрюваним, разом із депутатами Верховної Ради Петром Порошенком та Віктором Медведчуком, у справі про постачання вугілля з непідконтрольної частини Донбасу на підконтрольну Україні територію наприкінці 2014 – на початку 2015 року. Проте, на відміну від лідерів "Євросолідарності" та ОПЗЖ, донецький бізнесмен майже чотири місяці провів у СІЗО і лише в січні був відпущений під домашній арешт.