"Акт державного вандалізму": Білорусь розлютована заміною її прапора біля мерії Дніпра на "символіку карателів"

Фото: Facebook-страница Бориса Филатова
Фото: Facebook-сторінка Бориса Філатова

Посольство Білорусі в Україні 10 лютого направило до Міністерства закордонних справ України ноту з рішучим протестом у зв'язку із заміною її прапора біля мерії Дніпра на "іншу символіку", під якою розуміється біло-червоно-білий прапор, який використовується білоруською опозицією. Про це йдеться у повідомленні дипустанови.

Зазначається, що такий крок послідував за відправкою послом Ігорем Соколом листа із невдоволенням зміною прапора меру Дніпра Борису Філатову, на який той, як стверджується, не відреагував.

"Білоруська сторона розглядає те, що сталося, як цинічний прояв недружнього ставлення до суверенної білоруської нації та акт державного вандалізму з боку влади України, що грубо порушує основоположні принципи міжнародного права – принцип суверенної рівності держав і принцип невтручання у внутрішні справи держав", - заявили в посольстві.

Також там вказують, що таке рішення нібито влади Дніпра "порушує норми міжнародних відносин, прийняті у цивілізованому світі", дипломатичній та протокольній практиці.

"Білоруська сторона вимагає повернення Державного Прапора Республіки Білорусь на місце його встановлення, принесення офіційних вибачень, проведення провадження за фактом осквернення офіційних символів іноземної держави, інформування про його результати та вжиття вичерпних заходів щодо недопущення повторення подібних фактів у майбутньому", - йдеться у заяві.

У своєму листі до Філатова від 9 лютого, який також опублікований на сайті посольства, Сокол зазначає, що "з глибоким розчаруванням" сприйняв інформацію про заміну прапора на "символіку колабораціоністів і карателів білоруського народу в роки Великої Вітчизняної війни".

"Рішення міської влади Дніпра про заміну символіки ображає найкращі почуття більшості білорусів, які з трепетом ставляться до державних символів Республіки Білорусь, під якими білоруський народ побудував свою суверенну та незалежну державу", - заявив дипломат.

Посол також зазначив, що Дніпро та область завжди відігравали помітну роль у поглибленні та розширенні білорусько-української співпраці, у ньому проживає значна білоруська діаспора, а товарообіг Білорусі з цим регіоном у 2021 році склав 356 млн доларів.

Сокол запропонував зустрітися з Філатовим особисто, "щоб привести вагомі аргументи необхідності повернення до конструктивного та взаємовигідного вираження" і доведення до відома мера "об'єктивної інформації про процеси", що відбуваються зараз у Білорусі.

Водночас сам Філатов насправді на звернення до нього відреагував, але за допомогою поста у Facebook. За словами градоначальника, в Україні ні президент не командує мерами та муніципалітетами, ні мери та муніципалітети не командують громадянами.

"У нас, на відміну від Білорусі, президент не призначає градоначальників. Більше того, ми нашому президенту не підкоряємося. Ми - окрема гілка влади. Ми - місцеве самоврядування... У нас кожен громадянин може вийти до мерії з плакатом: "Боря, коли ти вже здохнеш?" І йому за це нічого не буде. Його не поб'ють ціпком омоновці і його не посадять у камеру", - натякнув Філатов.

У зв'язку з цим він зазначив, що ініціатори встановлення прапорів країн нацменшин міста біля будівлі мерії можуть також змінювати ці прапори на свій розсуд.

"Коли місцева молодь за бюджет участі встановила у мерії флагштоки з прапорами національних громад, то вона має право ці прапори міняти так, як їй заманеться. Тим більше, що на відміну від нацистської та комуністичної символіки, біло-червоно-білий прапор не є забороненим в Україні. Тому молодь може вішати у мерії будь-які прапори, які захоче. Хоч райдужні. Це її право. І "влада Дніпра" тут молоді не указ", - заявив Філатов.

Зазначимо, що йдеться про прапор, встановлений на так званій Алеї багатонаціонального міста біля будівлі мерії Дніпра, відкритій у липні 2019 року. Окрім білоруського, там стоять прапори Азербайджану, Вірменії, Греції, Грузії, Ізраїлю, Польщі, Південної Кореї, Литви, Німеччини, а також прапор кримських татар.

"Після маніпулятивних заяв, погроз і всього того марення запаленого розуму, який Олександр Григорович [Лукашенко] наговорив про Україну, червоно-зелений прапор із орнаментом було замінено на біло-червоно-білий... Дніпро розлучився з образом існуючого політичного режиму Білорусі на користь символу її національного руху зі столітньою історією", - написав напередодні Філатов, наголосивши, що органи місцевого самоврядування не можуть перешкоджати громадянам у таких діях.

У свою чергу, Генеральна прокуратура Білорусі повідомляє, що порушила кримінальну справу стосовно мера Дніпра. Йому інкриміновано частину 2 статті 130 Кримінального кодексу Білорусі (розпалювання національної ворожнечі посадовцем).

"Встановлено, що підозрюваний, будучи посадовцем, організував зняття національного символу Республіки Білорусь – державного прапора, розміщеного біля входу в будівлю міської ради, та заміну його на полотнище біло-червоно-білого кольору. Поглумившись над історичною та культурною реліквією, він тим самим принизив національну честь та гідність білорусів", - йдеться у повідомленні.

У білоруській прокуратурі такоє дійшли висновку, що такі дії "явно шкодять тісним та дружнім зв'язкам наших народів, свідчить про небажання вести конструктивний діалог". Для організації попереднього розслідування кримінальну справу направлено до Слідчого комітету Білорусі.

Зазначимо, що біло-червоно-білий прапор був прапором проголошеної в 1918 короткочасної Білоруської народної республіки, а після розпаду СРСР став державним прапором незалежної Республіки Білорусь. Проте за результатами референдуму, проведеного 1995 року з ініціативи Лукашенка, у країні було повернено (з невеликими змінами) радянську символіку.

Під час кампанії з виборів президента у 2020 році та подальших масових протестів біло-червоно-білий прапор став особливо широко використовуватися як символ опозиції проти Лукашенка та альтернативний державний символ. Фактична влада Білорусі нині провадить переслідування всіх, хто якось демонструє такий прапор або навіть подібне поєднання кольорів.

Нагадаємо також, що інцидент, подібний до нинішнього дніпровського, раніше стався 24 травня 2021 року в Ризі під час проведення чемпіонату світу з хокею. На одній із центральних площ латвійської столиці біля готелю, де були вивішені прапори країн-учасниць чемпіонату та серед інших проживала білоруська хокейна команда, міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевич та мер Риги Мартінш Стакіс публічно поміняли офіційний червоно-зелений прапор Білорусі на біло-червоно-білий. Після цього Білорусі та Латвія взаємно вислали дипломатів.