Аліна Паш подала на нацвідбір на "Євробачення" фальшиву довідку про поїздку до Криму — Держприкордонслужба

аліна паш
Аліна Паш. Фото: Facebook/alinapashofficial

Державна прикордонна служба заперечує, що видавала довідку про законне перетинання у 2015 році переможницею національного відбору на "Євробачення-2022" Аліною Паш адміністративного кордону із Кримом через КПВВ "Чаплинка". Про це заявив у коментарі виданню "Українська правда" речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

"Держприкордонслужба проаналізувала інформацію, що була поширена Суспільним мовником України про документ, начебто наданий відомством фізичній особі для представлення в рамках відбору на "Євробачення". Повідомляємо, нам невідомо, що за документ опублікований мовником, адже підрозділами Держприкордонслужби такий не створювався та під таким номером нікому не надавався", — повідомив представник ДПСУ.

Довідка нібито від ДПСУ, надана організаторам нацвідбору

Демченко також підтвердив, що його відомство отримало від Національної суспільної телерадіокомпанії України офіційний запит на підтвердження чи спростування достовірності довідки. За його словами, найближчим часом мовник отримає відповідь Держприкордонслужби.

Зазначимо, що цей запит напередодні НСТУ надіслала у зв'язку з тим, що прикордонники раніше відмовили телекомпанії у прямій відповіді на питання, чи перетинала Паш сухопутний кордон Криму у 2015 році, пославшись на те, що це приватна інформація, яка не може передаватися без згоди самої артистки.

Водночас Демченко уточнив, що зараз підрозділ ДПСУ опрацьовує відповідь на звернення самої виконавиці щодо перетину нею кордону, який надійшов та зареєстрований у відомстві.

Нагадаємо, що згідно з одним із положень пункту 4.5 правил участі в українському нацвідборі на "Євробачення", учасник мав гарантувати, що не здійснював концертну діяльність, виступи, участь у будь-яких публічних та/або приватних заходах, організованих державними органами, установами, суб'єктами господарювання країни-агресора або на території країни-агресора, Автономної Республіки Крим та/або іншої окупованої території України після 15 березня 2014 року.

Ще одна вимога цього пункту свідчить, що учасник не повинен був здійснювати в'їзд на територію або виїзд з території АР Крим та/або тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей з порушенням законодавства України.

Проте Паш раніше публічно заявляла, що відвідувала у 2015 році Крим з метою виступу на весіллі у місцевої жительки, більше того, летіла туди літаком (авіасполучення з Кримом здійснюється лише з Росії, яка вважає його своєю територією, причому, в порушення рішення України від 2014 року про припинення роботи аеропортів регіону). Таким чином вона визнавала за собою відразу два порушення нинішніх правил відбору на "Євробачення".

Проте коли стало відомо, що артистка братиме участь у відборі-2022 і зчинився скандал із цього питання, вона заявила, що нібито тоді "сіла в автобус і з друзями доїхала до Ялти", хоча не стала заперечувати, що їздила на весілля. Більше того, організатори конкурсу фактично офіційно визнали порушення, заявивши, що Паш повідомила їм, що "виступ на приватному заході відбувався у Криму".

Нагадаємо, що на стадії визначення фіналістів нацвідбір на "Євробачення-2022" вже зіштовхнувся зі скандалом через недотримання учасником вимог його правил. Серед спочатку визначених фіналістів був Laud із піснею Head Under Water, проте безпосередньо в день оголошення учасників фіналу з'ясувалося, що ця пісня раніше вже публікувалася її автором, причому ще у 2018 році. У результаті Laud був дискваліфікований та замінений на виконавця Barleben, який посів п'яте місце із восьми.