Байден закликав американців негайно покинути Україну

Байден закликав американців негайно покинути Україну
Байден закликав американців негайно покинути Україну

Президент США Джозеф Байден закликав усіх американців, які залишаються в Україні, покинути країну. Також Держдеп США опублікував рекомендацію своїм громадянам, які перебувають в Україні, негайно виїхати з країни.

Про це повідомляє NBC.

"Американські громадяни повинні виїхати зараз же. Не схоже, що ми маємо справу з терористичною організацією. Ми маємо справу з однією з найбільших армій у світі. Це зовсім інша ситуація, і становище може стрімко змінитися", — сказав Байден в інтерв'ю провідному NBC. News Лестеру Холту.

Холт запитав Байдена, який сценарій може спонукати його направити війська для порятунку американців, які біжать із країни.

"Ніякий. Це світова війна, якщо американці та Росія починають стріляти один в одного", — відповів глава Білого дому.

Байден додав, що президент Росії Володимир Путін "насправді досить розумний, щоб не робити нічого такого, що могло негативно позначитися на американських громадянах".

Незадовго до появи інтерв'ю Байдена Держдеп США опублікував рекомендацію своїм громадянам, які перебувають в Україні, негайно виїхати з країни.

"Громадянам США не слід їздити в Україну. Тим, хто перебуває в Україні, слід поїхати зараз, використовуючи комерційні або інші доступні для приватних осіб варіанти транспортування", — йдеться у повідомленні Держдепу від 10 лютого.

Також у відомстві порадили виявляти підвищену обережність у зв'язку зі злочинністю, громадянськими заворушеннями та потенційними бойовими діями, якщо Росія здійснить військові дії.

"Продовжують надходити повідомлення про нарощування російської військової могутності на кордоні з Україною, що вказує на можливість масштабних військових дій проти України. Умови безпеки, особливо вздовж кордонів України, в окупованому Росією Криму та на сході України, контрольованому Росією, є непередбачуваними і можуть різко погіршитися. По всій Україні, зокрема в Києві, регулярно відбуваються демонстрації, які часом переходять у насильство", — йдеться в повідомленні.

Крім того, у Держдепі наголосили, що США "не зможуть евакуювати громадян США у разі російських військових дій будь-де в Україні".

Американське зовнішньополітичне відомство попередило, що регулярне консульське обслуговування, включно з наданням допомоги громадянам, які намагаються залишити країну, буде "серйозно ускладнене".

Зазначимо, що раніше керівництво США вирішило більше не використовувати визначення "неминуча" для характеристики можливого вторгнення Росії в Україну.

В останні місяці західні, насамперед американські, ЗМІ регулярно публікують повідомлення та інсайди про можливе російське вторгнення та кроки з підготовки до нього.

Тому 24 січня посольство США в Україні оголосило, що Держдепартамент дозволив добровільний від'їзд його працівників, а також розпорядився   обов'язково вивезти родичів співробітників.

Українське МЗС назвало цей крок "передчасним" і заявив, що кардинальних змін у ситуації з безпекою останнім часом не сталося, щоб ухвалювати такі рішення.

Великобританія ж, за даними ВВС, також почала відкликати співробітників свого посольства в Україні на тлі попереджень про можливе російське вторгнення. За нею пішли Австралія і Канада.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що дії згаданих країн "не означають неминучу ескалацію, а є тонкощами складної дипломатичної гри".