Блінкен вирішив прилетіти до України на тлі ескалації напруженості з Росією — Держдепартамент США

Ентоні Блінкен, державний секретар США
Ентоні Блінкен. Фото: AP

Державний секретар США Ентоні Блінкен 19 січня відвідає Київ через загрозу, яку Росія становить для України. Йдеться про ескалацію та нарощування військової могутності біля українських кордонів. Про це 18 січня повідомив Держдепартамент США.

Блінкен також збирається вирушити з дипломатичним візитом до Німеччини з тієї ж причини, що й до України.

У Києві держсекретар США призначив зустріч із президентом Володимиром Зеленським та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.

Блінкен також зустрінеться зі співробітниками та сім'ями посольства США, щоб розповісти, що планує американська сторона на випадок непередбачених обставин, якщо Росія вторгнеться до України.

"Поїздка держсекретаря і консультації є частиною дипломатичних зусиль з деескалації напруженості, викликаної нарощуванням військової могутності Росії і агресією, що триває проти України", — зазначили в Держдепартаменті США.

Після України Блінкен вирушить до Німеччини. У Берліні він обговорить нещодавні переговори з Росією та спільні зусилля щодо стримування подальшої російської агресії проти України.

Нагадаємо, директор Центрального розвідуправління США Вільям Бернс на тлі загрози російського вторгнення 12 січня таємно відвідав Київ, де зустрівся з колегами з української розвідки, а також із президентом України Володимиром Зеленським.

Увага американських політиків знову прикута до України через побоювання щодо вторгнення російської армії в Україну. Зокрема, за інформацією американського видання New York Times, Путін переніс дату можливого вторгнення в Україну ближче до весни. Однією із причин стали погодні умови для просування бронетехніки.

На тлі таких новин Росія розпочала військові навчання у прикордонних з Україною областях. У маневрах задіяно близько 300 одиниць військової техніки, зокрема танки Т-72Б3, бойові машини піхоти БМП-2, а також штатне стрілецьке озброєння.