CNN повідомляє, що Вашингтон спеціально висловлював побоювання щодо планів Росії відносно України

CNN повідомляє, що Вашингтон спеціально висловлював побоювання щодо планів Росії відносно України

Анонімні джерела в адміністрації президента США Джозефа Байдена повідомили виданню CNN, що, за їхньою інформацією, Вашингтон навмисно висловлював свої побоювання та надавав засекречені розвіддані, щоб запобігти ризикам ескалації військового конфлікту між Росією та Україною.

За інформацією інсайдерів, всі опубліковані "викриття та плани вторгнення" були ретельно узгоджені між Радою національної безпеки, розвідувальною спільнотою та іншими агенціями національної безпеки.

"(Це робили - Delo.ua) щоб зірвати плани Росії, знизити ефективність будь-яких операцій і, зрештою, стримати військові дії", — розповів анонімний чиновник адміністрації.

У Байдена вважають, що ця стратегія спрацювала і російського президента Володимира Путіна "застали зненацька". Крім того, у такий спосіб США продемонстрували професіоналізм своєї розвідки.

За словами одного анонімного високопоставленого американського чиновника, публікація розвідданих про плани РФ викликала невдоволення у російської влади.

"Ми сподіваємося, що в Росії здивовані тим, що союзники знають про їхні плани. Зазвичай ми очікуємо побачити, як російська влада задається питанням, чи є серед них агенти", — розповіли у службі розвідки.

Зазначимо, що американські та європейські ЗМІ протягом кількох місяців публікували інформацію про можливе повномасштабне військове вторгнення Росії в Україну. При цьому журналісти посилалися на анонімні джерела, а лідери країни Євросоюзу та США, у свою чергу, висловлювали побоювання з цього приводу.

Як зазначив президент України Володимир Зеленський, така хвиля повідомлень про масштабний військовий конфлікт призвела до відтоку інвестицій із країни. У результаті тепер для стабілізації українській економіці потрібно близько 4-5 мільярдів доларів, які країна отримуватиме у міжнародних кредиторів.

Президент України запевнив, що ЗСУ та влада повністю контролює ситуацію на українських кордонах.

Варто зазначити, що керівництво США напередодні вирішило більше не використовувати визначення "неминуча" для характеристики можливого вторгнення Росії до України.