ДБР оскаржить запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання для Порошенка

ДБР оскаржить запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання для Порошенка
ДБР оскаржить запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання для Порошенка

У Державному бюро розслідувань (ДБР) заявили про те, що оскаржуватимуть запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання, яке 19 січня призначив Печерський суд п'ятому президентові України Петру Порошенку у справі про держзраду.

Про це повідомляє прес-служба ДБР.

"Ми вважаємо, що рішення суду щодо запобіжного заходу п'ятому президенту України не забезпечить відповідної поведінки підозрюваного Петра Порошенка, і тому сторона звинувачення має всі підстави для його апеляції", — йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначають, що у рішенні суддя констатував "законність та обґрунтованість" підозри Порошенка.

Нагадаємо, сторона звинувачення просила про запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою внесення застави в 1 мільярд гривень. Прокурори зазначали, що Порошенко може тиснути на свідків, перешкоджати слідству, приховувати докази.

Зазначимо, що оскаржити оприлюднений запобіжний захід збирається і захист Порошенка.

Як вважає Петро Порошенко, запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання перешкоджатиме його політичній діяльності як усередині країни, так і за кордоном. Адже на політика накладені зобов'язання не виїжджати за межі Києва та області, а також він має здати закордонний паспорт.

"Мова має бути не тільки про апеляцію... ми сподіваємося на реакцію міжнародних партнерів, ми проситимемо про це. Свою політичну діяльність я активно проводитиму, включаючи закордонні поїздки, які заздалегідь заплановані", — сказав Порошенко, виступаючи в суді.

Зазначимо, 19 січня Печерський районний суд Києва відмовився взяти під варту п'ятого президента України, народного депутата Петра Порошенка. Натомість він відпустив політика під особисте зобов'язання.

Нагадаємо, що вранці 17 січня Порошенко повернувся до Києва після дипломатичного турне тривалістю за місяць. В аеропорту його зустріли соратники, а співробітники Державного бюро розслідувань спробували вручити народному депутату повістку про виклик до суду та копію клопотання про запобіжний захід. У ДБР заявили, що Порошенко відмовився отримати документи.

Українські правоохоронці підозрюють Петра Порошенка у сприянні діяльності терористичних організацій "ЛНР" та "ДНР" шляхом організації придбання вугілля у підконтрольних їм підприємств за державні кошти, внаслідок чого енергетична сфера України опинилася залежно від Росії та терористичних організацій.