Джонсон оголосив про відставку з посади прем'єр-міністра Великобританії

Джонсон оголосив про відставку з посади прем'єр-міністра Великобританії

Борис Джонсон у четвер, 7 липня, оголосив про рішення піти з посад прем'єр-міністра Великобританії та лідера Консервативної партії. Проте він буде виконувати обов'язки прем'єра, допоки партія не обере нового очільника, який автоматично очолить уряд. 

Про це Джонсон заявив під час виступу перед будинком голови британського уряду на Даунінг-стріт 10 у Лондоні. 

Зазначається, що Борис Джонсон спершу поінформував королеву Єлизавету II, що планує піти у відставку після перевороту в кабінеті міністрів і потоку відставок, які призвели до зриву його прем’єрства.

У обідньому зверненні він повідомить нації, що йде у відставку, а новий лідер обійме пост до партійної конференції вже у жовтні.

"Очевидно, що зараз воля парламентської Консервативної партії полягає в тому, що має бути новий лідер цієї партії і, відповідно, новий прем'єр-міністр", - заявив він, додавши, що процес вибору нового лідера партії має розпочатися сьогодні.

Джонсон додав, що буде виконувати свої обов'язки "доти, доки не буде обрано нового лідера".

Також перед виступом у четвер він призначив нових посадових осіб на місце колег, які пішли у відставку.

"Причина, через яку я так завзято боровся протягом останніх кількох днів, щоб продовжити передавати мандат особисто, не тільки в тому, що я хотів цього, а й у тому, що я відчував, що це моя робота, мій обов'язок. перед вами", - заявив Джонсон, додавши, що безмірно пишається досягненнями уряду.

За його словами, в останні кілька днів він намагався переконати колег, що було б ексцентрично змінювати лідера, коли "ми добиваємося таких значних результатів, коли у нас такий великий мандат і коли ми відстаємо всього на пару пунктів у опитуваннях".

Як повідомляє Sky News, посилаючись на останнє опитування YouGov, міністр оборони Британії Бен Воллес є явним фаворитом серед членів Консервативної партії на роль наступного прем’єр-міністра.   

Воллес перемагає всіх основних претендентів, включаючи міністра закордонних справ Ліз Трасс. Водночас, Бен Воллес, обіймаючи посаду міністра оборони в уряді Бориса Джонсона, відігравав ключову роль у британській підтримці України.

Нагадаємо, ще наприкінці червня Борис Джонсон заявляв, що міг би піти зі своєї посади через поразку у підтримці України. Зокрема, він зазначив, що світові потрібно готуватися до тривалої війни Росії проти України, оскільки президент країни-агресора Володимир Путін вдається до кампанії виснаження.