Країни почали масово закликати своїх громадян покинути Україну після аналогічного заклику Байдена до американців.

Країни почали масово закликати своїх громадян покинути Україну після аналогічного заклику Байдена до американців.
Майже десять країн закликало своїх громадян виїхати з України

Станом на вечір 11 лютого вже дев'ять країн, з урахуванням США, закликали або наполегливо рекомендували залишити Україну через побоювання щодо можливої ескалації конфлікту між Росією та Україною.

Спочатку президент США Джозеф Байден закликав усіх американців, які залишаються в Україні, покинути країну.

Після заяви американського лідера інші країни почали робити масово аналогічні заклики. Зокрема, уряд Великобританії порадив своїм громадянам утриматися від поїздок в Україну, а тим, хто вже там, наказав "покинути Україну зараз, поки що доступні комерційні засоби для пересування".

Міністерство закордонних справ Японії 11 лютого повідомило, що офіційно радить японським громадянам, які перебувають в Україні, "негайно покинути Україну, оскільки Росія стягує війська до її кордону".

Влада Нідерландів помітила нарощування військ не лише на кордоні України з Росією, а й з Білоруссю.

"Ситуація там небезпечна. Не виїжджайте ближче 10 кілометрів від кордону з Росією та Білоруссю. Колірний код для України помаранчевий та червоний. Це пов'язано зі зростанням напруженості у відносинах з Росією та невпевненістю в цьому. Через цю невизначеність рекомендується відкласти будь-які поїздки", - відзначили в уряді країни та рекомендували своїм громадянам залишити Україну.

Пресслужба МЗС Чорногорії повідомила, що відомство стурбоване зростанням напруженості та непередбачуваною ситуацією з безпекою в Україні.

"МЗС інформує громадян Чорногорії, які проживають в Україні, розглянути можливість тимчасового виїзду з території цієї країни", - йдеться у повідомленні відомства.

Міністерство закордонних справ Латвії рекомендувало своїм громадянам використовувати будь-який з доступних безпечних видів транспорту, щоб залишити Україну, також через побоювання конфлікту з РФ.

Південна Корея зарахувала Україну до території з червоним рівнем небезпеки та заборонила подорожі.

Ближче до вечора 11 лютого радник Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван закликав американців в Україні виїхати з країни протягом одного-двох днів.

"Ми закликаємо всіх американських громадян, які залишаються в Україні, негайно покинути Україну", - сказав Салліван.

У США свій заклик пояснюють загрозою вторгнення РФ в Україну, хоча зовсім недавно керівництво США вирішило більше не використовувати визначення "неминуча" для характеристики можливого вторгнення Росії в Україну.

Крім того, в адміністрації Байдена зізналися, що Вашингтон навмисно висловлював свої побоювання і надавав засекречені розвіддані, щоб запобігти ризикам ескалації військового конфлікту між Росією та Україною.