Одна з країн Євросоюзу блокує вступ України до Кібер-НАТО, - секретар РНБО Данилов

Данилов, секретар РНБО
Данилов не назвав країну, яка відмовила Україні щодо участі в Кібер-НАТО. Фото: Facebook секретаря РНБО

Україна влітку 2021 року подала пакет документів для вступу до Об'єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО. Проте процес вступу зараз заморожений через відмову однієї з країн-учасниць Європейського Союзу.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данилов в ефірі ток-шоу "Право на владу".

Він зазначив, що зараз Україна отримує великий обсяг різного виду допомоги від партнерів. Але є країни, які "допомагають у лапках".

"Є така інституція, яка називається Кібер-НАТО. Ми влітку минулого року подали туди необхідні документи, пройшли всі верифікації. Але там, так само як у НАТО, консенсусом приймаються рішення. Так от, одна з європейських країн відмовила Україні в участі у цій шановної інституції", - розповів секретар РНБО.

Данилов здивований такою позицією цієї країни, адже Україна вже вісім років воює з Росією, на додачу хакери постійно влаштовують кібератаки проти України.

Останні терміни ухвалення рішення для країн-учасниць цієї організації закінчилися у січні.

"Це країна ЄС. Це наш сусід. Але я можу назвати їх партнерами у лапках", - додав Данилов.

Україна одержала закритий пакет голосування. З'ясувалося, що всі країни-учасниці Кібер-НАТО підтримали вступ України крім однієї.

Зазначимо, останнім часом хакери активізувалися і дедалі частіше влаштовують кібератаки проти України. Одна з найпотужніших сталася в ніч із 13 на 14 січня.

Тоді хакери атакували низку сайтів українських міністерств. В результаті перестали працювати веб-сторінки Міносвіти, МЗС, ДСНС, Кабміну, "Дії" та інших держорганів.

Пізніше міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський повідомив, що цю кібератаку спланували та провели спецслужби Росії.

Менше ніж за два тижні, 26 січня, нещодавно створений офіційний сайт України Ukraine.ua зазнав кібератаки. Через спробу злому портал кілька годин був недоступний для користувачів.