Прокуратура вимагає заарештувати Порошенка або призначити йому заставу в 1 млрд грн, ДБР опублікувало подробиці звинувачення

порошенко суд
Петро Порошенко у Печерському суді. Скріншот відео 5 каналу

У Печерському районному суді Києва представник прокуратури попросив застосувати до колишнього президента України Петра Порошенка запобіжний захід у вигляді утримання під вартою та визначити заставу в 1 млрд грн, повідомляє НВ.

Необхідність обрання такого запобіжного заходу сторона звинувачення аргументувала характером кримінального провадження, розміром завданих збитків, а також майновим становищем Порошенка. На думку представника прокуратури, такий запобіжний захід забезпечить виконання процесуальних зобов'язань підозрюваним.

Водночас Державне бюро розслідувань опублікувало "Обставини та деталі функціонування злочинної схеми постачання впродовж 2014–15 років вугілля із тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям "ЛНР" та "ДНР" групою громадян України" ,

Схема постачання вугіллям

Як повідомляє ДБР, у ході досудового розслідування встановлено, що фігуранти кримінального провадження діяли за попередньою змовою та сприяли діяльності терористичних організацій. Вони робили навмисні дії на шкоду територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України.

План передбачав, що Росія спочатку штучно створює дефіцит вугілля для енергогенеруючих підприємств України. Для цього РФ обмежила постачання вугілля в Україну зі своєї території за договорами купівлі-продажу, що ще діють.

"Своїми умисними діями за попередньою змовою громадяни Порошенко, Медведчук, Кузяра та Демчишин сприяли діяльності терористичних організацій «Л/ДНР», забезпечуючи придбання вугілля у підконтрольних їм підприємств за державні кошти України.

В результаті таких дій енергетична галузь України була поставлена у залежність від Російської Федерації та терористичних організацій "Л/ДНР". Своєю чергою Росія отримала ширші можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України та ведення підривної діяльності проти неї", - підбило підсумок ДБР.

У свою чергу дані Порошенка з'явилися і в базі розшукуваних осіб на сайті Міністерства внутрішніх справ. За запитом Служби безпеки України він перебуває у всеукраїнському розшуку з 24 грудня 2021 року. Зазначається, що щодо зниклого громадянина є дозвіл суду на його затримання для приводу до суду.

Вранці 17 січня Порошенко повернувся до Києва після свого місячного дипломатичного турне. В аеропорту його зустріли соратники. співробітники Державного бюро розслідувань спробували вручити Порошенку повістку про виклик до суду та копію клопотання про запобіжний захід. Але він відмовився одержати документи, заявили у ДБР.

Затримувати, однак, Порошенка, незважаючи на рішення суду, ніхто не став, але він добровільно вирушив до Печерського районного суду, який розглядає обрання йому запобіжного заходу у справі про держзраду.