Росія – одна з основних загроз: Зеленський затвердив стратегію держбезпеки України

Владимир Зеленский. Фото: пресс-служба президента
Володимир Зеленський. Фото: прес-служба президента

Президент України Володимир Зеленський підписав указ №56/2022, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони щодо стратегії забезпечення державної безпеки України.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Документ визначає реальні та потенційні загрози держбезпеці України:

  • олігархічні кола, які контролюють стратегічні об'єкти та галузі економіки;
  • спецслужби "деяких країн", що провадять підривну діяльність проти України;
  • спроби окремих країн вплинути на настрої національних меншин;
  • підривна діяльність деяких держав, спрямована на "підживлення сепаратистських настроїв";
  • компрометуючі дії Росії проти України.

"Росія для реалізації своїх стратегічних цілей в Україні, у тому числі компрометування її державності, продовжує гібридну війну, системно застосовує політичні, економічні, інформаційно-психологічні та інші засоби, кібератаки", - йдеться у тексті стратегії.

Окремим пунктом виділено низький рівень добробуту населення. Ця загроза, як зазначено у документі, знижує довіру до держави, провокує насильство до різних форм соціальної агресії.

На думку РНБО та президента, деструктивні сили маніпулюють українцями з низькими доходами для дестабілізації суспільно-політичної обстановки в Україні та її окремих регіонах.

"Особливо небезпечним є вкорінення радикальних суспільних настроїв, які є основою для політичного насильства та сепаратизму, діяльності незаконних збройних формувань, поширення тероризму", - говориться в документі.

Зазначимо, що раніше Зеленський заявляв, що з Україною "системно ведуть війну на всіх фронтах". Під цією фразою гарант мав на увазі збільшення військового контингенту Росії на кордонах з Україною та повідомлення західних лідерів та ЗМІ про можливе вторгнення РФ найближчими днями.

Основою для таких заяв, у тому числі були новини видання The Guardian, яке з посиланням на дипломатичні джерела повідомляло, що президент США Джозеф Байден передав лідерам країн Євросоюзу та іншим союзникам інформацію про ймовірність початку повномасштабних військових дій між Україною та РФ саме 16 лютого.

Проте, як повідомив міністр оборони України Олексій Резніков, цифри та зведення на ранок 16 лютого повністю відповідають прогнозам ЗСУ та не містять нічого несподіваного.

Раніше Міноборони РФ повідомило, що армія Російської Федерації продовжує проводити військові навчання, які в тому числі торкаюся флоту. При цьому РФ починає повертати підрозділи Західного та Південного військових округів до пунктів базування. Ця інформація знизила рівень напруги у суспільстві.

Однак Зеленський заявив, що поки що не може говорити про відведення російських військ від кордонів з Україною.