Росія отримає "належну відповідь", якщо підтвердиться її причетність до кібератак на Україну - Білий дім

Хакерські атаки
США неоднократно предупреждали о хакерских атаках со стороны РФ. Фото: Reuters

США дадуть "належну відповідь" Росії, якщо отримають докази того, що саме ця країна стоїть за недавніми атаками хакерів на державні сайти України.

Про це заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван в ефірі телеканалу CBS.

"Якщо підтвердиться, що справді Росія нападає на Україну кібератаками, і якщо це продовжуватиметься, ми працюватимемо з нашими союзниками над належною відповіддю", - сказав Салліван.

Він вважає, що причетність Росії до кібератак може підтвердитися, однак США мають ретельно ознайомитися з цим, перш ніж ухвалювати рішення.

Водночас він нагадав, що Вашингтон неодноразово попереджав українську владу про можливі хакерські атаки.

"Ми координуємо роботу компаній, таких як Microsoft, як в Україні, так і в США, на випадок потенційних кібератак, які можуть статися найближчим часом. Ми зробимо все, щоб захистити системи від шкідливого програмного забезпечення", - зазначив радник президента США.

Він додав, що у разі військового вторгнення Росія також зіштовхнеться із серйозною відповіддю США у вигляді жорстких санкцій, про що неодноразово заявляли у Білому домі.

Нагадаємо, 14 січня хакери атакували низку сайтів українських міністерств. В результаті перестали працювати веб-сторінки Міносвіти, МЗС, ДСНС, Кабміну.

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров повідомив, що хакери атакували 70 сайтів державних органів, 10 з яких піддалися вторгненню, але їх контент не був змінений, витоку персональних даних також не було і не могло бути, це не реєстри.

Пізніше Мінцифри офіційно заявило, що "всі докази вказують на те, що за найбільшою за 4 роки кібератакою на сайти українських держструктур стоїть Росія".