Ситуація на Донбасі: ватажки бойовиків відмовилися від засідання ТКГ, у "ЛНР" оголосили мобілізацію

всу донбас
Боєць ВСУ на Донбасі. Фото: Facebook штабу ООС

На Донбасі продовжує загострюватись ситуація поблизу лінії розмежування. З 17 лютого різко збільшилася кількість обстрілів з боку бойовиків "ДНР" та "ЛНР". Від них страждають, зокрема, мирні жителі.

Українська сторона запропонувала скликати засідання Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Але ватажки бойовиків квазі-республік відмовилися від цього, повідомляє hromadske. Вони звинувачують Україну в нібито ескалації напруженості та "заздалегідь продуманому нею сценарії".

Делегація України в ТКГ повідомила, що, на жаль, позачергове засідання ТКГ, скликане на 18 годину 18 лютого 2022 року з ініціативи Координатора ОБСЄ у ТКГ, не відбулося через відмову російської сторони.

РосЗМІ повідомили, що 18 лютого в центрі окупованого Донецька, в "кількох десятках метрів від будівлі уряду ДНР" вибухнув автомобіль УАЗ начальника "народної міліції ДНР" Дениса Синенкова, при цьому ніхто не постраждав.

Ватажки "ДНР" та "ЛНР" оголосили про масову евакуацію населення до Росії через "загрозу нападу з боку України". Зокрема, мешканців Донецька, за інформацією місцевих жителів, збираються вивезти в Успенку, що знаходиться в Ростовській області. При цьому Центр протидії дезінформації заявив, що відеозаписи Пушилина та Пасічника зроблено ще 16 лютого - до ескалації ситуації на Донбасі.

Як повідомляє Бі-бі-сі, з території самопроголошених формувань перестали випускати чоловіків від 18 до 55 років, для решти евакуація — добровільна. Причому в "ЛНР", за даними Інтерфаксу, поставлять на первинний військовий облік навіть юнаків 2005 року народження.

"Заяви ватажків окупаційних адміністрацій про нібито настання Збройних сил України та силові сценарії звільнення тимчасово окупованих територій не відповідають дійсності. Надану мною інформацію підтверджують і в ОБСЄ", - сказав головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"Наступальна операція на Донбасі обов'язково призведе до численних жертв серед цивільного населення, тому такі сценарії навіть не розглядаються", - додав він.

Увечері 18 лютого через ситуацію, що склалася, впав курс російського рубля. Долар подорожчав на 67,25 копійки, до 76,96 рубля, євро дорожчав на 69,75 копійки, до 87,27 рубля.

Українці, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, повідомили у соцмережах, що в ніч з 17 на 18 лютого вони мали перебої в роботі мобільного зв'язку. Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко на своїй сторінці назвав обрив ліній "цілеспрямованою диверсією".