США нададуть Україні військову допомогу ще на $1 млрд: що до неї увійде

Президент США Джозеф Байден поінформував українського колегу Володимира Зеленського про те, що США нададуть Україні ще 1 мільярд доларів в якості допомоги у забезпеченні безпеки. Про це він сказав під час телефонної розмови 15 червня, повідомляє прес-служба Білого дому.

Зокрема, Україні планується поставити додаткові артилерійське озброєння та засоби берегової оборони, а також боєприпаси для артилерійських та сучасних ракетних систем, які потрібні українській армії для операцій на Донбасі.

"Ми також обговорили зусилля міністра Остіна сьогодні у Брюсселі щодо координації додаткової міжнародної підтримки українських збройних сил", - повідомив Байден.

Крім того, американський президент оголосив про виділення додаткових 225 мільйонів доларів на гуманітарну допомогу мешканцям України, у тому числі на забезпечення їх питною водою, критично важливими предметами медичного призначення та медичною допомогою, продуктами харчування, житлом та на закупівлю сім'ями предметів першої необхідності.

У свою чергу, як передає "Інтерфакс-Україна", міністр оборони США Ллойд Остін уточнив на прес-конференції за результатами засідання контактної групи з питань оборони України в Брюсселі, що цей пакет допомоги включає керовані боєприпаси до ракетних систем залпового вогню та ще 18 гаубиць M777.

"Я особливо радий оголосити сьогодні, що США нададуть додатковий пакет допомоги з безпеки на 1 мільярд доларів для України... Він включає керовані боєприпаси до РСЗВ, ще 18 гаубиць M777, тактичні машини і 36 тисяч снарядів калібру 155 мм. Цей пакет також включає 615 мільйонів доларів на Ініціативу допомоги безпеці України", - сказав глава Пентагону.

За його словами, йдеться про постачання двох додаткових систем берегової оборони Harpoon, тисяч захищених радіостанцій, приладів нічного бачення, тепловізійних прицілів та іншої оптики.

У свою чергу, Зеленський, як повідомляє його прес-служба, подякував Байдену за лідерську позицію у підтримці України у протидії агресії з боку РФ, "у боротьбі за свободу та право самостійно визначати своє майбутнє", а також за послідовну та незмінну підтримку незалежності та територіальної цілісності України

"Безпекова підтримка Сполучених Штатів є безпрецедентною. Вона наближає нас до спільної перемоги над російським агресором", – наголосив президент України.

Під час бесіди глава української держави повідомив про останні події на передовій та поінформував про першочергові потреби Збройних сил для ефективної протидії російській агресії. Було наголошено на важливості подальшої координації відповідних зусиль у рамках формату "Рамштайн". Співрозмовники також обговорили питання важливості подальшої економічної та гуманітарної підтримки України.

"Ми цінуємо також суттєву фінансову та макроекономічну підтримку України з боку Сполучених Штатів. Вона допомагає нам вистояти в цій війні", – додав Зеленський, подякувавши і за рішення виділити 225 мільйонів доларів на гуманітарну допомогу населенню України, яке постраждав від війни.

Нагадаємо, що за даними видання The Washington Post, Україна вже стала найбільшим у світі отримувачем військової допомоги від США, обійшовши Єгипет та Ізраїль. У період з 2014 до 2021 року Київ отримав від Вашингтона озброєння на 2,7 мільярда доларів.

При цьому в травні Конгрес США схвалив, а Байден незабаром підписав закон про виділення допомоги майже на 40 мільярдів доларів, у тому числі 6 мільярдів на військову допомогу Україні та 9 мільярдів на економічну та технічну допомогу їй. В рамках цього пакету Україна вже отримала пряму підтримку на 1 мільярд доларів.