Зеленський сьогодні проведе із Байденом телефонні переговори

Зеленський сьогодні проведе із Байденом телефонні переговори
Зеленський зателефонує Байдену вдруге за місяць. Фото: прес-служба ВП

Президент України Володимир Зеленський проведе телефонну розмову зі своїм американським колегою Джозефом Байденом увечері 27 січня. Про це повідомив речник Зеленського Сергій Никифоров.

"Сьогодні ввечері запланована телефонна розмова Володимира Зеленського та Джо Байдена. Вона буде логічним продовженням тісної співпраці, погодженням дій та підтвердженням підтримки України її надійним партнером", - розповів Нікіфоров.

Прес-секретар Зеленського очікує, що лідери порушать питання мирного процесу, безпеки, зокрема енергетичної, оборонної взаємодії, макрофінансової підтримки, антиолігархічної реформи.

Це не всі теми, які можуть обговорювати президенти, уточнив Никифоров.

Це буде друга розмова Зеленського з Байденом у січні. Попередній раз бувза кілька днів після розмови американського лідера з президентом Росії Володимиром Путіним.

Тоді Байден розповів Зеленському про свою прихильність до принципу "нічого про Україну без України" і заявив про підтримку заходів щодо зміцнення довіри для деескалації напруженості на Донбасі.

Майбутню розмову Зеленський та Байден проведуть після того, як США передали Росії письмову відповідь на "гарантії безпеки".

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що американська сторона не планує публікувати свою відповідь, оскільки не бачить у цьому потреби. При цьому Блінкен повідомив, що США не відмовляються від принципу "відчинених дверей" у НАТО, тобто будь-яка країна може стати членом альянсу.