Зеленський збирає засідання РНБО: розглянуть питання нацбезпеки та проблеми в енергетиці

зеленський рнбо
Засідання РНБО. Фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський вирішив скликати Раду національної безпеки та оборони – засідання розпочнеться у понеділок, 24 січня, о 17:00. Про це повідомляє прес-служба РНБО.

На засіданні розглянуть:

  • заходи щодо захисту національної безпеки від внутрішніх та зовнішніх загроз;
  • поточний стан справ в економіці та енергетиці;
  • протидія пандемії коронавірусної хвороби та інші питання.

Нагадаємо, наростає напруженість у зв'язку з можливим вторгненням російських військ до України. Так, уряд Австралії рекомендував своїм громадянам в Україні виїхати з неї через підвищений ризик збройного конфлікту, а також евакуює членів сімей австралійських дипломатів, які перебувають у Києві.

Посольство США в Україні оголосило, що Держдепартамент дозволив добровільний від'їзд його співробітників, а також   розпорядився   обов'язково вивезти родичів співробітників. Українське МЗС назвало цей крок "передчасним" і заявило, що кардинальних змін у ситуації з безпекою останнім часом не сталося, щоб приймати такі рішення.

При цьому верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що ЄС "не збирається робити те саме, що США, оскільки не бачить для цього якихось конкретних причин", поки ведуться переговори з Росією. За його словами, причин для евакуації сімей дипломатів із України наразі немає.

Україна має серйозні проблеми також у сфері енергетики. ДПЕК намагається хоча б частково вирішити їх, законтрактувавши чотири додаткові судна класу "Панамакс" з вугіллям. Вони мають прибути у лютому-березні 2022 року.