Як виросли ціни на житло в новобудовах у 2021 році та які ЖК найпопулярніші в регіонах: дослідження ЛУН

Фото: Тимофей Беспятов, Delo.ua

Середня вартість житла у новобудовах Києва у грудні зросла до 34,7 тисячі грн за квадратний метр проти 27,7 тисячі грн у січні 2021 року. Про це свідчать дані сайту-каталогу об'єктів нерухомості ЛУН.

У Київській області та у Львові нове житло у грудні подорожчало в середньому до 20,9 тисячі грн за квадратний метр (у січні – 16,5 та 18,3 тисячі грн відповідно). В Одесі зростання було мінімальним: квадратний метр нового житла коштував наприкінці року 22,2 тисяч грн проти 20,9 тисяч на його початку.

Водночас Дніпро минулого року вийшов на друге місце серед основних регіонів із новобудовами за ціною житла: там вона ще до осені виросла майже наполовину, а у грудні встановилася на рівні 26,5 тисячі грн за квадратний метр. На початку року цей показник, за даними ЛУН, становив лише 17,9 тисячі гривень.

Мінімальна ціна квадратного метра нового житла в Києві протягом року зростала найслабше і в грудні становила 22,2 тисячі грн (проти 19,5 тисячі грн у січні), у той час як у передмісті столиці відзначено майже вдвічі більший відносний ріст за цей період (з 12,7 до 15,5 тисяч грн).

Зростання мінімальних цін у львівських та одеських новобудовах виявилося порівнянним з Києвом, а в абсолютному вираженні у грудні ціни у цих містах у середньому становили 14 та 16,2 тисячі грн за квадратний метр.

У Дніпрі ж найдешевші квартири також зросли в ціні найбільше – за метр житла просили в середньому 13 тисяч грн на початку року та 17,2 тисяч наприкінці.

Середня вартість найменшої однокімнатної квартири у Києві становить 1,54 млн грн, у Дніпрі – 1,28, у Львові – 1,19, в Одесі – 1,08, у Харкові – 1,03, у Київській області – 0,97 .

За найдешевшими двокімнатними квартирами регіони розподілилися трохи інакше: у Києві середня вартість вказана у 2,28 млн грн, у Львові – 1,91, у Дніпрі – 1,75, у Харкові – 1,68, в Одесі – 1,57, у Київській області – 1,45.

Найменші трикімнатні квартири у Києві коштують 3,33 млн грн, у Харкові – 2,62, у Дніпрі – 2,53, в Одесі – 2,22, у Львові – 2,2, у Київській області – 2,13.

Також у ЛУН наводять дані дослідження, згідно з якими в останні три місяці найбільша готовність купувати житло серед тих, хто цікавиться ним, спостерігалася в столиці: 26% готові купити квартиру протягом року, 36% - протягом двох-трьох років, а 24% - протягом трьох-п'яти років.

Купувати житло протягом року готові лише 20% зацікавлених ним у Харкові, 19% - у Львові та Київській області та лише 15% в Одесі та Дніпрі. При цьому у Дніпрі, Одесі та Львові відносна більшість готова купити квартиру через два-три роки, а у Харкові та Київській області – через кілька років, причому в останньому регіоні таких потенційних покупців 45% від опитаних.

Також Київська область відрізняється тим, що третина переглядів на ЛУН припадає по цьому регіону на котеджні будинки або таунхауси, у той час як у найбільших облцентрах таке житло майже не користується попитом (у Харкові та Дніпрі пропонована малоповерхова забудова цікавить лише 4% користувачів, у Львові та Одесі 3%, у Києві 2%).

Більшість переглядів у Києві та області, а також у Львові та меншою мірою в Одесі припадає на житло комфорт-класу, у Харкові ж, за даними ЛУН, шукають насамперед житло економ-класу, а у Дніпрі – бізнес-клас.

У 2021 році, як зазначає профільний ресурс, у Києві збудовано 58 житлових комплексів, у передмісті столиці – 41, у Львові – 40, в Одесі – 32, у Харкові – 31, у Дніпрі – 18.

Лідером за кількістю введених в експлуатацію квартир також є Київ – 35 тисяч, у столичній області їх з'явилося 20 тисяч, в Одесі – 13 тисяч, у Харкові – 9 тисяч, у Львові – 6 тисяч, у Дніпрі – лише 2 тисячі.

У той же час зараз найбільш активно ведеться будівництво саме у Київській області – 174 ЖК. У Києві будують 153 комплекси, у Львові та Одесі – по 70, у Харкові – 50, у Дніпрі – 42.

Крім того, ведеться підготовка до будівництва ще 23 ЖК у столиці, 15 у Львові, 13 у Київській області, по 10 у Одесі та Дніпрі, а також 4 у Харкові.

Найбільші території освоюють зараз у Києві "КАН Девелопмент" (11% площі, що забудовується), "Київміськбуд" та KSM-Group (9%). Також ЛУН опублікував аналогічні дані і щодо інших основних українських центрів забудови. Зокрема, у Харкові понад три чверті забудовуваної площі припадає на "Житлобуд-1" та "Житлобуд-2".

В Одесі будівництво веде головним чином "Простір Девелопмент" (24%), ще 13% припадає на "Стікон", 11% - на "Будову", по 9% - на Citex Development та Kadorr Group.

У Дніпрі 24% територій, що забудовуються, освоює "Артпроектбуд", 22% - Logos Development Group, 18% - Comfort City Group, а у Львові 24% припадає на "Ріел" і 19% - на "Нове місто". Найбільша ж різноманітність забудовників зараз у Київській області: ЛУН фіксує одразу 54 компанії з часткою від 1%.

Крім того, сервіс назвав топ-20 житлових комплексів у кожному з досліджуваних регіонів. Зокрема, у Києві до п'ятірки лідерів з переглядів потрапили ЖК Great, Respublika, "Файна Таун", Svitlo Park та "Нова Англія".