Бізнесмени закликають Кабмін скасувати обмеження націнки на соціально значущі продукти

Фото: Depositphotos
Фото: Depositphotos

Компанії-члени Європейської Бізнес Асоціації стурбовані обмеженням Кабінетом міністрів торгової надбавки на низку соціально значущих продуктів харчування в розмірі до 10% від оптової відпускної ціни та закликають цей захід скасувати.

Як йдеться у повідомленні об'єднання, запровадження цього правила потребуватиме необхідності адаптування внутрішніх процесів, внесення змін до договорів з постачальниками, налагодження інших процесів підприємств з метою подальшого безперебійного забезпечення споживачів цими продуктами.

При цьому відповідна ухвала Кабміну не передбачає перехідного періоду для належної підготовки галузі до змін у регулюванні.

"Отже, це може призвести до призупинення реалізації зазначених продуктів харчування до моменту налагодження всіх процесів здійснення роздрібної торгівлі та розуміння представниками бізнесу порядку їх ціноутворення", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, потрібне додаткове роз'яснення визначення "оптово-відпускної ціни на товар", методики правильного підрахунку рівня надбавки, а також конкретизація переліку товарів, що підпадають під це регулювання.

"Слід зазначити, що бізнес абсолютно підтримує необхідність мати обґрунтовані ціни на значущі товари в країні. Проте зростання цін на продукти харчування зумовлене не підвищенням рівня торгових надбавок, а зростанням відпускних цін на такі товари з боку виробників, які, у свою чергу, змушені підвищувати ціни у зв'язку зі зростанням цін на енергоносії, сировину, комунальні послуги тощо", — зазначають у ЄБА.

Спільнота вже неодноразово зверталася до Кабміну та Міністерства економіки з пропозиціями переглянути механізм декларування зміни цін та переглянути перелік товарів, ціни на які підлягають декларуванню, а також спростити саму процедуру декларування.

Так, на думку представників бізнесу, не всі категорії товарів із переліку соціально значущих насправді є соціальними (наприклад, там є товари вищого цінового сегменту), отже, перелік потрібно конкретизувати та по можливості скоротити.

"Більш того, у 2014 році Україна, підписуючи меморандум з Міжнародним валютним фондом, визнала, що нормативно-правова база в Україні надмірно складна і це накладає непотрібні витрати на бізнес, і усвідомила необхідність вжити заходів з метою покращення бізнес-клімату. Тому у 2017 році державне регулювання цін було скасовано", - нагадують в асоціації.

У зв'язку з цим ЄБА закликає прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, Мінекономіки та Мінагрополітики не повертатися до ручного управління бізнес-процесами та скасувати вказану постанову.

Якщо ж це зробити неможливо, бізнесмени просять відстрочити введення її в дію щонайменше до 1 березня, але не раніше моменту проведення наради з представниками роздрібного ринку харчових продуктів та надання чітких роз'яснень порядку його реалізації.

Нагадаємо, що з ідентичною позицією 13 січня виступила Асоціація ритейлерів України, яка також заявила про загрозу зникнення продуктів, що підлягають ціновому регулюванню, з полиць супермаркетів.

Рішенням Кабміну від 12 січня максимальну націнку на 10% було встановлено на період карантину за Covid-19 на гречку, макарони, цукор, борошно, яйця, молоко, курятину, соняшникову олію та вершкове масло дозволено. Двома тижнями раніше уряд запровадив такі заходи щодо житньо-пшеничного хліба та батону.

У той же час поки що обмеження не стосується пшеничного хліба. Більше того, як передає "Інтерфакс-Україна", на засіданні Кабміну 19 січня питання щодо такого обмеження було відкладено на майбутні засідання з ініціативи міністра аграрної політики та продовольства Романа Лещенка.

Введення держрегулювання цін на найважливіші продукти харчування було викликане колосальним зростанням цін на газ наприкінці 2021 року, яке поставило підприємства багатьох галузей, зокрема молочної та хлібної індустрії, а також виробництво курятини на межу виживання.

Для пом'якшення ситуації 30 грудня Кабмін ввів вищезазначені товари до списку соціально значущих і в першу чергу зобов'язав продавати газ українського видобутку виробникам зазначених категорій продуктів харчування з торговельною націнкою не вище ніж 1%. Проте перші такі торги розпочалися лише 17 січня.

Джерело фото: Depositphotos