Суд визнав банкрутом мережу супермаркетів "Фуршет"

фуршет
Колишній супермаркет "Фуршет" у Добропіллі Донецької області, нині частина мережі АТБ. Фото: Тимофій Бесп'ятов, Delo.ua

Господарський суд Дніпропетровської області визнав банкрутом та відкрив ліквідаційну процедуру щодо дочірнього підприємства "Рітейл Центр" (Дніпро). Як йдеться у рішенні суду від 13 січня, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Євгена Шимана.

Нагадаємо, що процедуру банкрутства "Рітейл Центру", який володіє мережею супермаркетів "Фуршет", було розпочато рік тому, 18 січня 2021 року.

Процедуру було розпочато за позовом від фінансової компанії "Фінворк" (Київ), яка викупила борг "Рітейл Центру" компанії "Моден Трейд", що надала безпроцентний кредит у розмірі 7,945 млн грн, з яких "Рітейл Центр" повернув у відведений термін (до 20 лютого 2020 року) лише 100 тисяч грн. Крім цієї компанії кредиторами "Фуршету", яким той заборгував, значилося ще багато юросіб, переважно виробників продуктів харчування.

"Фуршет" був одним із найстаріших продуктових ритейлерів України. Перший супермаркет мережі був відкритий у 1998 році у Києві, і станом на 2004 рік вона вже була найпопулярнішою у столиці, маючи 36 торгових точок. Засновником та власником "Фуршету" був Ігор Баленко, нині депутат Київської міської ради від "Європейської солідарності".

У 2007 році 20%-ву частку в мережі "Фуршет" купив французький "Ашан", а натомість Баленко та група компаній "Фуршет" отримали 15% і 19% відповідно в "Ашан Україна". На піку у 2011 році компанія мала 108 магазинів.

Проте девальвація гривні 2008 року, а потім 2015 року призвела до значного зростання боргів у нацвалюті. Крім того, перед "Фуршетом" став ще один виклик — значне посилення конкуренції.

У 2017 році "Ашан" повністю вийшов із бізнесу "Фуршету", продавши свою частку інвестиційної компанії V-12 Partners. На той момент "Фуршет" вже налічував 81 магазин у різних регіонах країни.

У 2017 році компанія розпочала масштабну програму оновлення, в рамках якої був запуск нових магазинів у сучасному форматі та модернізація наявних супермаркетів, однак масштаби мережі скорочувалися: наприкінці 2017 року вона налічувала вже 75 супермаркетів, а наприкінці 2018-го — 66. На початок 2021 року, коли стартувала процедура банкрутства, їх залишилося всього 39.

При цьому незабаром після цього інтерес до покупки "Фуршету" виявила Fozzy Group, яка володіє мережами супермаркетів "Сільпо" та "Фора": Антимонопольний комітет навіть видав їй відповідний дозвіл.