SpaceX побудувала найбільшу ракету у світі (ФОТО, ВІДЕО)

SpaceX побудувала найбільшу ракету у світі (ФОТО, ВІДЕО)
Ракета Starship. Фото: Space.com

Космічна корпорація американського мільярдера Ілона Маска SpaceX завершила будівництво повноцінного прототипу ракети Starship, обладнаного найновішим прискорювачем Super Heavy Booster 4.

Як повідомляє Youtube-канал NASASpaceflight, апарат уже підготовлено до першого польоту на орбіту.

Засновник компанії Ілон Маск показав на своїй сторінці в Twitter успішне з'єднання SpaceX із прототипом Starship 20.

Висота ракети становить 120 метрів. Для її будівництва було використано 140-метрову вежу з роботизованими маніпуляторами "Мехазілла", яка ловитиме перший щабель під час приземлення після польоту.

"Мехазілла" знаходиться на території космодрому Starbase в штаті Техас.

У компанії SpaceX з'ясували, що при приземленні ракета має зменшити швидкість настільки, щоб зачепитися за спеціальну стрілу на вежі.

Все це дозволяє значно знизити інтервали між запусками в порівнянні з морськими платформами.

Перший запуск відбудеться не раніше березня цього року, коли компанія SpaceX отримає схвалення NASA.

Раніше повідомлялося, що компанія SpaceX втратила близько 40 інтернет-супутників Starlink із 49 апаратів, виведених на орбіту 3 лютого.

У перспективі компанія SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тисяч космічних апаратів типу Starlink (а згодом із 30 тисяч) для створення повномасштабної мережі, яка дозволить забезпечити жителів Землі широкосмуговим доступом в інтернет у будь-якому куточку планети.

Загальна сума інвестицій у реалізацію проекту оцінюється у $10 млрд.

Ракета Falcon 9 компанії SpaceX Ілона Маска також вивела на орбіту супутник-шпигун NROL-87 Національного розвідувального управління.

На прохання розвідуправління компанія припинила веб-трансляцію запуску відразу після того, як перший щабель ракети успішно повернувся на Землю, точно приземлившись у наперед визначеній зоні.