В Україні зросте мінімальний розмір аліментів

В Україні зросте мінімальний розмір аліментів
В Україні зросте мінімальний розмір аліментів

Верховна Рада ухвалила у другому читанні закон №3881, який передбачає збільшення мінімального розміру аліментів в Україні. Наразі сукупний розмір аліментів в Україні, що підлягає стягненню на дитину з інших членів сім'ї та родичів, має становити 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

За законопроєкт №3881 "Про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо збільшення мінімального розміру аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім'ї та родичів)" проголосували 299 народних депутатів.

Документ вносить зміни до Сімейного кодексу України та передбачає, що сукупний розмір аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім'ї та родичів, не може бути меншим ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Крім того, ухвалений законопроєкт визначає мінімальний рекомендований розмір таких аліментів на рівні одного прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку.

Також документ закріплює розмір тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, на рівні 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до закону, дитині призначається тимчасова державна допомога з урахуванням матеріального становища сім'ї, в якій вона виховується, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо:

  • місце проживання чи перебування батьків невідоме;
  • вони ухиляються від сплати аліментів;
  • не мають можливості утримувати дитину.

Відповідно до Сімейного кодексу, батьки повинні фінансово утримувати дітей до повноліття. У разі розлучення той з батьків, з яким не проживає дитина, зобов'язаний сплачувати аліменти.

З 1 січня 2022 року прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років становить 2 100 грн. З 1 липня він зросте до 2201 грн, а з 1 грудня до 2272 грн.

З 1 січня 2022 року прожитковий мінімум для дітей віком від 6 до 18 років становить 2 618 грн. З 1 липня очікується його підвищення до 2744 грн, з 1 грудня до 2833 грн.

Зазначимо, з липня 2021 року в Україні повноцінно запрацювала автоматизована система виконавчого провадження (АСІП), яка дозволить автоматично заарештовувати кошти на банківських рахунках боржників із виплати аліментів на утримання дитини.