Внаслідок російської агресії в Україні було пошкоджено або зруйновано майже 60 бібліотек, - Денісова

книги, бібліотека, книжки, зруйнована бібліотека, полиця з книгами
Фото: Внаслідок російської агресії в Україні було пошкоджено або зруйновано 60 бібліотек

Російськими окупантами внаслідок обстрілів території України пошкоджено або зруйновано майже 60 бібліотек, майже 4 тисячі знаходяться на тимчасово окупованій території. 

Про це повідомила уповноважена Верховною Радою з прав людини Людмила Денісова. 

"Російські окупанти нищать українські бібліотеки та книжки. Країною-агресором РФ унаслідок обстрілів території України пошкоджено або зруйновано майже 60 бібліотек, майже 4 тисячі бібліотек опинилися на тимчасово окупованій території", - йдеться у повідомленні. 

За даними директора Українського інституту книги Олександри Коваль, найбільше руйнувань зазнали Чернігівська бібліотека для юнацтва, Донецька бібліотека для дітей, Макарівська публічна бібліотека, а також бібліотека ім. Короленка у місті Харкові - одне із найстаріших і найбільших книгосховищ в Україні.

Водночас, як наголосила омбудсмен, невідома ситуація щодо 20 бібліотек у місті Маріуполь.

"На тимчасово окупованих територіях російські війська нищать не тільки споруди, в яких знаходяться бібліотеки, але й власне українські книжки, зокрема підручники з історії та української літератури. Так звана "воєнна поліція" вилучає українську художню та історичну літературу з бібліотек на територіях Луганської, Донецької, Херсонської областей", - додала вона. 

За словами Людмили Денісової, такі дії агресора порушують статті 4 та 5 Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту. Відповідно до статті 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду це воєнний злочин.

Наразі Мінкульт працює над вилученням пропагандистської російської літератури з українських бібліотечних фондів. Вилучені книги будуть йти на переробку для українських видавців. Водночас один з нардепів порадився з методистами та вчителями зарубіжної літератури та склав перелік російських творів, які треба вилучити зі шкільної програми.